Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /var/www/mamila.sk/objects/forum/comment_page.php on line 5
Dojčenie a práve zistená celiakia
Otázka
Dobrý deň, dojčím svojho 4mesačného syna. Nedávno mi zistili, že mám celiakiu o ktorej som doposiaľ nevedela. V krvi sa našli extrémne vysoké hodnoty pre protiláty Transglutamináza IgA. Zároveň aj nízke hodnoty rôznych vitamínov, živín a železa. Momentálne sa mám ešte mesiac (do potvrdzujúceho vyšetrenia na gastroenterológii) stravovať normálne - s lepkom a popritom užívať vitamíny a železo. Mám však strach, či prítomnosť protilátok v mojom mlieku nemôže vyvolať nejaké problémy aj synčekovi a zároveň aj, či môj nedostatok živín nespôsobuje aj menej živín v mlieku. Preto neviem, či by mu nebolo vhodné zaviesť nejaké vitamíny, prípadne železo (podľa krvného obrazu je na hranici nízkeho hemoglobínu) Ďakujem
Odpoveď
Milá Elena,
vaša celiakia a ani diéta, ktorú pravdepodobne budete v budúcnosti dodržiavať, nijako neovplyvňuje tvorbu materského mlieka a ani jeho zloženie. Pre vašu diétu v budúcnosti je pre vás dôležité z hľadiska dojčenia vedieť, že množstvo sacharidov v materskom mlieku nie je možné navýšiť alebo naopak znížiť zmenou stravy matky. Materské mlieko sa tvorí z krvi a tá je približne rovnakého zloženia bez ohľadu na to, či jete kukuricu, ryžu a zemiaky alebo jete pečivo.
Pokračujte v dojčení aj popri užívaní vitamínov, ktoré by ste mali teraz užívať.
Teraz nie je dôvod nedojčiť, práve naopak, pokračovať v dojčení je kľúčové pre prevenciu podobného ochorenia u bábätka v budúcnosti. Protilátky, ktoré vaše telo tvorí, nenapádajú tkanivá bábätka. Protilátky, ktoré tvoria prevažnú väčšinu protilátok v materskom mlieku, predstavujú najmä sekrečný IgA. Autoimunitné ochorenia nespôsobuje sekrečný IgA. Ak by ich aj spôsoboval, sekrečný IgA sa do telo dieťaťa nevstrebáva.
Vaše mlieko obsahuje dostatok výživných látok aj v prípade, že ste trpeli nepoznanou celiakiou. A to zvlášť platí v prípade železa – materské mlieko obsahuje dostatok železa dokonca aj v prípade, že matka je anemická. Ak sa teda zdá, že bábätko môže mať zníženú hladinu železa, táto situácia má iné príčiny (prečítajte si napríklad o jednej z najčastejších tu: https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/veda-pupocnik/), je v prvom rade dôležité pokračovať v dojčení, keďže materské mlieko obsahuje železo, ktoré sa vynikajúco vstrebáva a z tohto pohľadu je to vynikajúci zdroj železa pre bábätko a v prípade, že je to potrebné, podávať bábätku jeho liečbu.
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokPoradňa dojčenia
4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihuVšetko o dojčení
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety