Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /var/www/mamila.sk/objects/forum/comment_page.php on line 5
Buzení každou hodinu už 15 měsíců
Otázka
Dobrý den, syn má 15,5 měsíce, kojím ho na požádání od narození. Nikdy nebyl velký spáč, ale od třetího měsíce věku se v noci začal budit každou hodinu, a když má nějaký problém, tak i častěji. Uspí ho pouze kojení. Jsem na pokraji sil, protože každou noc mě budí 10-15x, vše mě bolí, nohy, záda, prsa. Je to normální? Mám vytrvat, nebo je třeba udělat nějaké změny? Zajímala jsem se o různé placené spánkové programy, všude mi říkají, že syn má špatné spánkové návyky a měl by spát sám a celou noc bez pauzy. Navrhují vybrečet, nekojit. Je mi to proti srsti, nechci ho traumatizovat, ale potřebovala bych ujištění, že je to i v tomto věku stále normální a že to dělám správně a musím vydržet. Já sama se také budím každou hodinu (i před dítětem jsem to tak měla), mohl zdědit nějakou spánkovou poruchu? Už byl občas schopen spát i 2 hodiny, ale poslední měsíc je to zase zpět v tom špatném stavu, kdy se budí po 20-50 minutách. Učí se chodit, může to mít vliv? Přes den o kojení už nemá zájem, kojím pouze na denní uspání, nebo když spadne/pláče atd. Zato v noci visí na prsu pořád. Nechci odstavit, ale mám strach, že se to nikdy nespraví samo. Děkuji za radu
Odpoveď
Milá Alžběta,
je pochopiteľné, že sa o svoje dieťatko obávate, pretože žijeme v spoločnosti, ktorá stratila kultúru dojčenia a kontaktného rodičovstva, spojeného so spoločným spaním. Modelom spánku dieťaťa sa pre našu spoločnosť stalo nedojčené dieťa, spiace samostatne v postieľke a ak ľudia posudzujú bábätko, tak je pochopiteľné, že dojčené dieťa toto správanie nebude kopírovať. Výsledkom sú rôzne vyplakávacie metódy, ktoré skutočne fungujú v zmysle, že dieťa začne spať celú noc. Avšak stane sa to preto, že dieťa vyplakaním stratí dôveru v to, že jeho potreby sú dôležité a stratí dôveru v to, že jeho potreby napĺňajú ľudia, ku ktorým má najbližší vzťah. Dojčenie a vzťahová výchova umožnili, aby ste vnímali, že toto nie je cesta, ktorú chcete pre svoje dieťatko. Prečítajte si aj viac argumentov: https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/vyplakanie/, ktoré vás povzbudia v tom, že to, čo robíte, je správne.
Vaše bábätko nemá nesprávne spánkové návyky. Mnohé deti sa dojčia v tomto veku v noci často. Je to bežné a normálne a otázky spojené s touto oblasťou sú tak časté, že sme vypracovali celý komplexný článok:
https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/
ktorý vám poskytne vysvetlenia o skutočnej biológii spánku (napríklad ako vysvetlenie, že častosť nočných zobudení – a tým pádom dojčení – súvisí aj s motorickým vývojom dieťatka a je pomerne typické, že vývojové míľniky, ako napríklad schopnosť chodiť toto ovplyvňujú), v článku nájdete aj uistenie a povzbudenie, že toto raz skončí a tiež praktické tipy a skúsenosti, ako si môžete teraz situáciu uľahčiť, ako pomôcť boľavému chrbtu a lepšiemu spánku aj pre vás.
K týmto tipom vám odporúčame ešte skontaktovať sa s profesionálnou laktačnou poradkyňou:
https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/
aby ste mohli spoločne prejsť to, aká je momentálna situácia s dojčením, ktoré faktory môžu súvisieť s tým, že vás dojčenie bolí a že bábätko sa už nedojčí cez deň. V tomto veku sa deti typicky dojčia cez deň veľmi často a ak sa to nedeje, následné významné zníženie tvorby mlieka často môže byť faktor, ktorý ovplyvňuje častosť nočných zobudení. Hoci to nie je rozhodne jediný faktor, je možné, že vo vašej situácii by vám pomohlo zjednodušiť starostlivosť o dieťatko v noci to, že by sa zvýšila tvorba mlieka a urobili by sa ďalšie kroky pre zlepšenie dojčenia.
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokPoradňa dojčenia
4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihuVšetko o dojčení
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety