Nepohodlie a bolesť pri dojčení v tehotenstve - dôvod odstavenia?
Otázka
Dobrý deň, som na začiatku tehotenstva a mám 10mesačné dieťa, ktoré dojčím, no veľmi mi scitliveli bradavky, hoci je prisatie hlboké a správna technika, je mi to veľmi nepríjemné, až bolestivé. Mám až chuť prestať dojčiť, aj keď by som dojčila ešte rada no bojím sa, že tie zlé pocity sú intuitívnou výstrahou, že to nerobí dobre bábätku v brušku. Odstaviť malého a mi zdá skoro, viem že dojčiť sa dá i tandemovo, no je to fakt individuálne...Neviem, ako postupovať ďalej. Vďaka za odpoveď.
Odpoveď
Milá Mery,
citlivosť bradaviek je často jedným z prvých znakov tehotenstva. Ak popritom dojčíte, je takáto bolesť, ktorú popisujte, pomerne častá. Dobrá správa je, že má neskôr v tehotenstve tendenciu sa zlepšovať. Okrem toho nie je veľa, čo sa dá urobiť, pretože nie je možné odstrániť pôvod tejto bolesti. Ale dosť veľkou pomocou môže byť aj to, že sa bude snažiť, aby vaše dieťatko bolo počas dojčenia pritiahnuté čo najviac k vášmu telu tak, aby bolo čo najlepšie prisaté - toto nepomôže úplne, ale má to tendenciu trošku bolesť zmierniť. Už aj pre to, že v tomto veku sa deti dojčia skutočne všelijako (a za normánych okolností to nevadí), ale pri takejto bolesti môže aj malá snaha o zlepšenie toho, čo pri dojčení robia, o niečo zlepšiť vaše pocity.
Prečítajte si tento náš článok o dojčení v tehotenstve:
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokPoradňa dojčenia
4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihuVšetko o dojčení
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety