SK / CZ / UA

Nepohodlie a bolesť pri dojčení v tehotenstve - dôvod odstavenia?

Otázka

Dobrý deň, som na začiatku tehotenstva a mám 10mesačné dieťa, ktoré dojčím, no veľmi mi scitliveli bradavky, hoci je prisatie hlboké a správna technika, je mi to veľmi nepríjemné, až bolestivé. Mám až chuť prestať dojčiť, aj keď by som dojčila ešte rada no bojím sa, že tie zlé pocity sú intuitívnou výstrahou, že to nerobí dobre bábätku v brušku. Odstaviť malého a mi zdá skoro, viem že dojčiť sa dá i tandemovo, no je to fakt individuálne...Neviem, ako postupovať ďalej. Vďaka za odpoveď.

Mery | 14.02.2013, 14:11

Odpoveď

Milá Mery,

citlivosť bradaviek je často jedným z prvých znakov tehotenstva. Ak popritom dojčíte, je takáto bolesť, ktorú popisujte, pomerne častá. Dobrá správa je, že má neskôr v tehotenstve tendenciu sa zlepšovať. Okrem toho nie je veľa, čo sa dá urobiť, pretože nie je možné odstrániť pôvod tejto bolesti. Ale dosť veľkou pomocou môže byť aj to, že sa bude snažiť, aby vaše dieťatko bolo počas dojčenia pritiahnuté čo najviac k vášmu telu tak, aby bolo čo najlepšie prisaté - toto nepomôže úplne, ale má to tendenciu trošku bolesť zmierniť. Už aj pre to, že v tomto veku sa deti dojčia skutočne všelijako (a za normánych okolností to nevadí), ale pri takejto bolesti môže aj malá snaha o zlepšenie toho, čo pri dojčení robia, o niečo zlepšiť vaše pocity.

Prečítajte si tento náš článok o dojčení v tehotenstve:

Dojčenie počas tehotenstva

Podporte nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok
Poradňa dojčenia

4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA o.z

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú poradkyne pri dojčení združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.
Viac o združení

Podporte nás

Vykonávame veľké množstvo činností. Poradenstvo, osvetu, vzdelávanie, bojujeme za zmenu legislatívy, suplujeme štát… Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené a preto nám pomôže každá podpora a príspevok. Ďakujeme Vám za podporu!
Podporiť o.z. MAMILA

MAMILA o.z

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú poradkyne pri dojčení združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.
Viac o združení

Podporte nás

Vykonávame veľké množstvo činností. Poradenstvo, osvetu, vzdelávanie, bojujeme za zmenu legislatívy, suplujeme štát… Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené a preto nám pomôže každá podpora a príspevok. Ďakujeme Vám za podporu!
Podporiť o.z. MAMILA

Videá

Inštruktážne videá
Kontakt koža na kožu
Videá o dojčení
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri