Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /var/www/mamila.sk/objects/forum/comment_page.php on line 5
Musím prestať dojčiť kvôli liečbe - do kedy vydržať?
Otázka
Dobrý deň! Mala by som začať s liečbou, avšak lieky, ktoré by som mala užívať, nie sú vhodné pre dojčiace ženy (neexistujú výskumy, no viacerí lekári to neodporučili). Môj syn má 10 mesiacov. Vedela by som s liečbou počkať niekoľko mesiacov. Kedy dieťa už "nepotrebuje" dojčenie v noci? Koľko ho mám ešte potiahnuť, aby som mu nemusela pripravovať umelé mlieko? Som z toho veľmi nešťastná, no už dlho nevydržím bez liekov. Vďaka!
Odpoveď
Milá Silvia,
čím dlhšie dojčenie trvá, a to zahŕňa aj dojčenie v noci, tým lepšie. Nočné dojčenie je v určitom zmysle pre dieťa ešte dôležitejšie, emocionálnejšie, pretože v noci nie je jednoduché napríklad 10-mesačnému dieťaťu vysvetliť, že sa nemôže nadojčiť. Hoci samozrejme je mnoho žien, ktoré deti odstavili v takomto veku.
Ak teda máte tú možnosť, pokračujte v dojčení, kým môžete.
Na druhej strane by pre vás mohli byť zaujímavé preskúmať aj možnosť užívania liekov či liečby súbežne s dojčením, teda bez ukončenia či obmedzovania dojčenia. Píšete síce, že ste dostali informáciu, že "nie sú výskumy" a "viacerí lekári to neodporučili", ale z našich 20-ročných skúseností sa toto ženy veľmi často dozvedajú v situáciách, keď to v skutočnosti možné je. Lieky a dojčenie sú veľmi dobre preskúmaná oblasť, akurát sa ňou aj lekári málokedy detailne zaoberajú a ženy sa často dozvedajú len taký všeobecný výrok, že nie sú výskumy. O liekov počas dojčenia je však možné veľmi veľa vedieť na základe rozličných iných parametrov, v prvom rade farmokokinetických vlastností ako aj postmarketingových štúdií a štúdií týkajúcich sa žien, ktoré dané lieky počas dojčenia užívali. Je len miminum liečiv, ktoré počas dojčenia nie sú vhodné.
Ak máte záujem, napíšte nám teda, aká je vaša diagnóza a aké lieky by ste mali užívať a môžeme to s vami skonzultovať a dať vám stanovisko expertov - svetových farmakológov a pediatrov, ktorí na tejto téme s nami spolupracujú.
Ohľadne ukončovania dojčenia si môžete prečítať tento náš článok:
https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/zastavenie-tvorby-mlieka/
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokPoradňa dojčenia
4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihuVšetko o dojčení
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety