Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /var/www/mamila.sk/objects/forum/comment_page.php on line 5
Paralen
Otázka
Dobry den, prednedavnom som Vam pisala ohladom bolesti chrbtice. mam dost vaznu diagnozu. priblizne od maja/juna beriem denne paralen, ktory musim kvoli silnym bolestiam brat aj 6 tabliet denne. viem ze je povoleny pocas dojcenia ale dostala som strach , ze mozem malemu ublizit kedze ich beriem vela a dlhodobo uz. Maleho neviem odstavit odmieta mi pit umele mlieko a ja lieky musim brat lebo by som sa o neho nevedela postarat. mam v najblizsej dobe absolvovat steroidovu injekciu ale na klinike mi povedali ze mi urcite odide mlieko ...maly este odmieta aj prikrmy aj umele mlieko. fakt som uz zufala a neviem co robit...ale bolesti uz zacinam mat neznesitelne cize musim sa posunut v liecbe a bojim sa že ak maleho nanucim na umele mlieko, mne mlieko odide tak co bude s nim. alebo pokracivat v liecbe paralenom, ktory mi ako tak ulavi od bolesti ale fakt sa bojim, ze ked ho beriem v takom mnozstve a taku dlhu dobu zanecha to na synovi nasledky. Velmi pekne vas prosim o radu. dakujem
Odpoveď
Milá Jana,
dojčiace ženy si skutočne nemusia vyberať medzi svojim zdravím a dojčením, či liečbou na úľavu od bolesti a dojčením. Logika, kvôli ktorej je možné pokračovať v dojčení popri užívaní Paralenu, je podobná, ako to, čo sme vám vysvetľovali v predošlej odpovedi z našej poradne:
https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=9613
A toto platí bez ohľadu na to, že potrebujete užívať tento liek denne a vo väčšom počte tabliet. Paralen (paracetamol) je liek, ktorý nemá ako ovplyvniť vaše bábätko, pretože ani pri dlhodobom užívaní vysokých dávok bábätko nebude získavať množstvo, ktoré by bolo terapeutické alebo dokonca merateľné. Z farmakologického hľadiska stále platí, že bábätko neužíva tieto lieky spolu s vami a v materskom mlieku sa budú nachádzať stopové, zanedbateľné množstvá. Kvôli dojčeniu nemusíte zbytočne trpieť alebo riskovať odstavenie bábätka a riziká nedojčenia. Nemusíte odkladať potrebné liečbu steroidmi, na ktorú ste sa pýtali už pred mesiacom. Z vašej otázky tiež vyplýva, ako nelogicky niektorí ľudia uvažujú o dojčení. Odporučia vám preventívne dieťa odstaviť z dôvodu liekov, lebo by ste pri ich užívaní prišli o mlieko? Dojčenie je však omnoho viac než len príjem mlieka. Dojčenie môže pokračovať bez ohľadu na to, koľko mlieka sa matke tvorí. Nemusíte preto preventívne učiť bábätko na fľašu a umelé mlieko. Nehovoriac o tom, že aj vôbec nedojčené deti po 6 mesiaci podľa Svetovej zdravotníckej organizácie nemajú dostávať umelé mlieko, ale čerstvú a pestrú stravu. Navyše injekčne podávané steroidy predsa neznižujú tvorbu mlieka. Vysvetlenie k tomu, prečo je pri užívaní kortikoidov bezpečnejšie pokračovať v dojčení, sme uviedli už v predošlej odpovedi.
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokPoradňa dojčenia
4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihuVšetko o dojčení
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety