Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /var/www/mamila.sk/objects/forum/comment_page.php on line 5
Časté dojčenie ako riešenie všetkých problémov
Otázka
Dobrý deň, Mám takmer 11 mesačného synčeka,ktorý sa veľmi rád dojčí. Väčšinou mi to přídě krásne a prirodzené avšak niekedy si “pýta” neustále keď som pri ňom a cítí ma. Dojčením uspávam cez deň i večer,pomáhá pri zúbkoch či iných bolestiach a nepokojoch. O 2 týždne začnem chodiť do práce (nebude do pravidelne, vždy len na pár hodín no občas i večer)a bojím sa ako to bude malý zvládať. Chcem mu nechávať odstriekané mlieko no nie je na to vôbec zvyknutý. Mám ho nejak pripraviť. Čas bezo mňa bude tráviť s ockom alebo babkou. Ináč dobre papá aj iné jedlo. Do kedy je celkovo dobré, vhodné dojčiť i cez deň? Ako ho mám naučiť zaspávať ináč než u prsa?mám pocit,že u mňa to mliečko proste cítí a chce to takto. Ďakujem pekne za odpoveď. S pozdravom Veronika
Odpoveď
Milá Veronika,
vaše bábätko sa správa úplne normálne. Deti v tomto veku potrebujú dojčenie často pre riešenie rôznych situácií, s ktorými si zatiaľ nevedia poradiť. Dá sa povedať, že dojčenie je naozaj riešením všetkých problémov. Práve vďaka dojčeniu sa učia, ako tieto situácie v budúcnosti riešiť inak a doba, kedy sa tak stane, nastáva pre väčšinu detí až omnoho neskôr, v čase prirodzeného odstavenia, ktoré sa typicky deje medzi 3 – 5 rokom života. Treba im dať čas a priestor. Neurobíte žiadnu chybu, ak sa takto budete o bábätko starať aj naďalej. Práve naopak, predčasné odstavenie aj v tomto veku prináša riziká pre zdravie dieťatka, aj jeho matky.
Odlúčenie vášho synčeka od vás v tomto veku nebude preňho jednoduché a to nie preto, že je dojčený, ale preto, že je vo veku, kedy vás veľmi potrebuje. Je preto výhodné, že pôjde o odlúčenie len na pár hodín a že v medzičase bude môcť byť s osobami, ktoré dobre pozná a dôveruje im. To situáciu významne uľahčí. Máme skúsenosti s mnohými ženami, ktoré pracovali v tomto veku, aj dlhšiu dobu, dokonca odchádzali na služobné cesty. Dá sa to zvládnuť aj počas dojčenia. Dojčenie dokonca v celej situácii pomáha. Spočiatku môže byť pre nich náročné nájsť si vlastné cestičky pri trávení času s bábätkom, pri riešení jeho nespokojnosti, či aj spánku. Ale toto nebude náročné kvôli tomu, že ho dojčíte. Mnohí ľudia preventívne dieťa odstavia, aby neskôr neplakalo, a neuvedomujú si, že tým nič nezískajú. V čase odstavovania dieťa plače aj tak a navyše sa tak úplne stratí celé dojčenie. Ak budete pokračovať v dojčení, získate to, že bábätko bude mať možnosť byť s vami v čase, kedy to bude možné, v tom čase sa môžete sústrediť na dojčenie a môžete popri dojčení odpočívať po práci, nemusíte sa napríklad sústrediť ani na kŕmenie dieťatka jedlom a nechajte toto na čas, kedy s ním nebudete. Ľudia, ktorí sa budú starať o dieťatko vo vašom prípade bábätko poznajú a ono má s nimi dobrý vzťah. Toto znamená, že sa situácia môže zaobísť bez plačov a výraznej nespokojnosti a váš synček sa čoskoro naučí fungovať v tejto novej situácii. Jeho opatrovatelia môžu dieťatko kŕmiť bežnou rodinnou stravou, pri ktorej má zmysel v tejto situácii sa zamerať na kalorické potraviny, aby bábätko aj z menšieho množstva jedla získalo veľa energie. Nepotrebuje odstriekané či dokonca umelé mlieko, nepotrebuje fľašu, stačí mu obyčajný pohárik na podanie vody. Fľaša s mliekom nenahradí dojčenie. Ľudia, ktorí sa budú o bábätko starať, si potrebujú nájsť vlastné spôsoby, ako budú dieťatko uspávať (napríklad v nosiči či šatke alebo v kočíku pri prechádzke, bez použitia cumlíka) a utišovať ho, ak nebude spokojné. Teraz by ste sa mali teda sústrediť na to, aby si vytvorili s vašim synčekom naozaj pevné puto a to vám významne pomôže, aby boli schopní prebrať starostlivosť oňho, keď s ním nebudete. Keď prídete z práce, synček môže byť spočiatku nespokojný, umrnčaný a tak bude zvládať svoj stres z odlúčenia. Môže sa chcieť dojčiť omnoho častejšie, aby sa ubezpečil, že ste s ním. Toto všetko je normálne a neznamená to, že urobíte chybu, ak budete pokračovať v dojčení.
V práci si môžete odstriekať mlieko do úľavy, toto mlieko môžete použiť potom do jedla pre dieťatko. Pri izbovej teplote materské mlieko vydrží veľa hodín, v chladničke najmenej týždeň.
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokPoradňa dojčenia
4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihuVšetko o dojčení
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety