Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /var/www/mamila.sk/objects/forum/comment_page.php on line 5
Menštruacia a dojčenie
Otázka
Dobrý deň. Mám skoro 11-mesačného synčeka, ktorého dojčím na požiadanie aj počas dňa aj v noci (posledné dni sa chce dojčiť každú chvíľku, nadojčí sa a hned s ide hrať a zachvíľočku pribehne a chce zas). Príkrmy moc nepapá. Minulý mesiac som dostala prvýkrát menštruaciu po pôrode. Pred porodom som mala 30DC a teraz 35DC a stale nič. Asi 5 dní pred pred predpokladaným začiatkom menštruacie som mala jednorazové špinenie počas 3 dní (1. deň večer tmavohnedy výtok, 2. deň ružovočervený okolo obeda, 3. deň ráno bledohnedý výtok) neviem či išlo o slabu menštruaciu alebo nie. Brucho ma pobolieva, sem tam ma pichne v podbrušku. Tehotenský test som si robila dnes a negatívny. Môže za nepravidelnosti cyklu dojčenie? Ďakujem.
Odpoveď
Milá Lucia,
to, čo popisujete, môže byť úplne normálne. Bez ohľadu na to, či dojčíte, prvé tri menštruačné cykly bývajú pri väčšine žien spojené s rôznymi nepravidelnosťami. Rovnako nie je neobvyklé, aby ste krvácali a potom sa ďalšie krvácanie vyskytlo až neskôr, prípadne sa vyskytlo slabé krvácanie ako medzimenštruačné špinenie. Toto pozorujú ženy po pôrode pomerne typicky a to bez ohľadu na to, či dojčia alebo nedojčia. Navyše jediný hormón, ktorý by z hľadiska dojčenia mohol menštruačný cyklus ovplyvňovať, je prolaktín. A štúdie ukazujú, že 11 mesiacov po pôrode je už hladina prolaktínu rovnaká či ženy v tomto čase po pôrode dojčia alebo nedojčia, preto mnohé z nich dostávajú naspäť menštruačný cyklus, čo sa stalo aj u vás. Menštruačný cyklus ste dostali preto, že dojčenie už cyklus nijako neovplyvňuje. To, čo menštruačný cyklus v tomto čase dokáže ovplyvniť zo všetkého najviac, je stres a starostlivosť o maličké bábätko takéto situácie prináša pomerne často. Napríklad, ak je dieťatko choré, starostlivosť oň je náročnejšia a táto záťaž môže ovplyvniť aj menštruačný cyklus. Často sa v takej situácii povie, že za to mohlo dojčenie, pretože choré dieťa sa typicky dojčí veľmi často, ale v skutočnosti nejde o dojčenie ako také, ale o to, že starostlivosť o dieťatko je náročnejšia a starostlivosť sa prejavuje aj dojčením. Dojčenie práveže starostlivosť o dieťatko zjednodušuje a napríklad starať sa o choré dieťa bez možnosti napĺňania jeho potrieb dojčením, je omnoho ťažšie (a to znamená viac stresu a vplyvu na menštruačný cyklus).
Pokračujte teda v dojčení tak, ako to vaše dieťatko potrebuje, je normálne, že sa chce v tomto veku dojčiť často a pokiaľ priberá, je v poriadku, že jedlo len ochutnáva. Dajte mu možnosť jesť vaše rodinné jedlá, napodobňovať vás pri jedení a medzičasom udržiavajte dojčenie na rovnakej úrovni, aby sa zabezpečilo, že dieťatko bude priberať.
Ak by sa vaše cykly nestali v priebehu nasledujúcich mesiacov pravidelnými, znova nám napíšte, ako aktuálne vyzerá vaša situácia. Medzičasom nie je jednoduché odhadnúť, čo budete zažívať, cykly môžu byť pre vás neobvykle dlhé, alebo spojené s krvácaním medzi menštruáciami. Ak riešite otázku predchádzaniu tehotenstvu a tomu, aby ste sa napriek tomu vyznali v tom, ktoré dni sú potenciálne plodné, počas tohto obdobia vám významne môže pomôcť orientovať sa vo svojej plodnosti pomocou tejto metódy: www.plodar.sk.
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokPoradňa dojčenia
4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihuVšetko o dojčení
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety