Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /var/www/mamila.sk/objects/forum/comment_page.php on line 5
Odstavenie dcérky
Otázka
Dobru deň. Som matka rok a pol ročnej dcérky a teraz k nám pribudla pár dňová dcérka. Počas celého tehotenstva som zvládala staršiu dcéru dojčiť a myslela si že pôjdeme tandem keď sa narodí druhá dcéra. Kojila som väčšinou už len večer na zaspanie. Staršia dcéra dokázala manželovi zaspať pomerne ľahko aj bez kojenia pokiaľ som bola v pôrodnici. Po príchode domov som mala veľmi veľa mlieka a potrebovala som prirodzene odsať a ponúkla som dcérku a odvtedy je peklo. Keď vidí že bábätko kojím začne žiarliť a hneď chce prsník aj ona. Lezime a ona mi len tričko naťahuje a ukazujeme že chce mliečko. Vlastné kebyže môže tak 24 hodín je len na prsníku a cuca kolostrum. Mne síce uľaví od bolesti ale scény, ktoré vytvára keď mám bábätko na prsníku sú až zachvatove. Poradili by ste mi ako ju mám odstaviť aby to bolo čo najsetrnejsie pre všetkých ?
Odpoveď
Milá Renáta,
príchod nového súrodenca je pre každé dieťa veľkou výzvou. Ženy, ktorým sa narodí nové bábätko a staršie dieťa je ešte takéto maličké, hovoria často o tom, že situácia s dvoma deťmi tohto veku bola prvé týždne nesmierne náročná. A to aj v prípade, že ich staršie dieťa už nebolo vôbec dojčené. Hovoria o žiarlivosti, keď držia novorodenca v náručí, keď sa oňho starajú, hovoria o tom, že staršie dieťa vyrába „scény“, aby si ho niekto všimol, ak to nejde s pozitívnou pozornosťou, tak aj s negatívnou, teda robí veci, ktoré mu pomôžu získať aspoň negatívnu pozornosť. Súčasne hovoria o obrovskej únave a vyčerpanosti, ktorú im nikto nepomohol zvládnuť. Často získavajú pomoc prvý týždeň po pôrode a následne už je pomoc obmedzená.
Vaše staršie dieťatko je vo veku, v ktorom ešte stále nedokáže dobre vyjadrovať svoje pocity, nerozumie tomu, čo samo cíti, chýbajú mu mnohé koncepty pre pochopenie toho, čo sa deje okolo, okrem iného napríklad aj pochopenie času (deti v tomto veku nedokážu uvažovať v budúcom čase). 1,5-ročné dieťa si vyžaduje plnú pozornosť svojho rodiča, čo vám iste potvrdia mnohé ženy starajúce sa o dieťa tohto veku. Dieťa v tomto veku sa nedokáže samo najesť, obliecť, zahrať, mnohé deti v tomto veku nedokážu samé zaspať, či prespať celú noc, v istom zmysle sú naďalej odkázané na starostlivosť matky podobne, ako keď boli samy novorodenci.
Situácia teda nie je taká priamočiara, ako sa môže zdať. Proces odstavovania navyše práve v tomto náročnom období môže byť niečím, čomu budete musieť nasledujúce dni až týždne venovať pomerne veľa energie a je otázne, či by nebolo aj z tohto pohľadu jednoduchšie pokračovať v dojčení a urobiť zmeny skôr v iných oblastiach. Vo vašom prípade bábätko žiada o pozornosť aj prostredníctvom dojčenia, ale to neznamená, že nebude o pozornosť žiadať, ak by sa odstavilo. Vaša staršia dcérka dojčením vyjadruje svoje potreby a dokáže tak spracovať mnohé pocity, ktorým nerozumie a nevie si s nimi sama poradiť. Neexistujú nijaké zázračné spôsoby, ako s ľahkosťou odstaviť dieťa, ktoré ešte na to nie je pripravené, a je jedno, či ide o denné, či nočné odstavenie, či oboje. Hoci v rôznych článkoch istotne nájdete celú škálu návodov ako to urobiť, nič vám nezaručí, že takýto návod bude presne rovnako fungovať aj pri vašom dieťati a že odstavenie v noci pre neho nebude traumatické. Deti sa v tomto veku totiž nebudia primárne pre to, že potrebujú „jesť“ či „piť mlieko“, ale pre to, že dojčením získavajú celú škálu iných mimoriadne dôležitých vecí - od istoty cez upokojenie až po jednoduchý spôsob, ako naspäť zaspať. Ak by ste sa rozhodli dcérku úplne odstaviť, prečítajte si tieto tipy, ako to urobiť čo najšetrnejšie:
https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=8509
Otázka je, či sa vám budú potreby dvoch takýchto malých bábätiek napĺňať jednoduchšie, ak staršia dcérka nebude dojčená. Mnohé ženy v tomto čase hľadajú nejaké pravidlá, ktoré by obmedzovali častosť dojčenia staršieho dieťaťa. Toto môže fungovať a môžete to skúsiť. Ale je fakt, že toto funguje najmä pri starších deťoch. Dieťa, ktoré si nedokáže predstaviť budúcnosť, nie je schopné uvažovať štýlom: budeme sa dojčiť, len keď nebude svietiť slniečko.
Odporúčame vám urobiť aj tieto kroky:
- Hľadajte pomoc pre domáce povinnosti, tak, aby ste ideálne v tomto čase nemuseli ani upratovať, či variť.
Toto náročné obdobie nebude trvať dlho, už po pár týždňoch nájdete nejaký systém, v ktorom to bude celé jednoduchšie. Kým sa tak stane, vaše okolie by vám malo pomáhať so všetkými prácami a povinnosťami. Ak nie je možné získať pomoc rodiny či priateľov, v niektorých mestách pôsobia organizácie, ktoré poskytujú pomoc pre matky s malými deťmi. Je kľúčové, aby ste v tomto čase riešili len potreby bábätiek a svoje potreby, aby ste mohli spať vždy, keď spia obidve deti. Mnohým ženám pomôžu aj situácie ako napríklad, ak partner vezme ráno ešte pred odchodom do práce staršie dieťa, keď sa zobudí a hrá sa s ním, zatiaľ čo matka s novorodencom ešte môže spať ďalej. Prípadne, ak im partner nachystá na celý deň drobné občerstvenia, ktoré pomôžu žene, aby nebola hladná a nejedla prvýkrát až poobede. Môžu to byť oriešky, nakrájaná zelenina do ruky, či ovocie.
- Odporúčame vám prečítať si tento článok so skúsenosťami žien s tandemovým dojčením:
https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pribehy-matiek-o-dojceni/skusenosti-s-tandemovym-dojcenim/
- Urobte maximum pre to, aby novorodené bábätko bolo dostatočne dojčené a aby starostlivosť oňho bola pre vás čo najjednoduchšia
S týmto vám môže pomôcť profesionálna laktačná poradkyňa osobne:
https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/
Spoločne urobíte kroky, ktoré pomôžu, aby vám dojčenie pomáhalo v starostlivosti o bábätko, aby pomohlo utíšiť plačúce bábätko, uspať ho. Nie je nič horšie, ako ak v takejto náročnej rodinnej situácii ženy musia ešte riešiť bolestivé dojčenie, či bábätko, ktoré sa odmieta prisať, keď mu matka ponúkne prsník. Navyše by ste si spoločne s laktačnou poradkyňou mohli vysvetliť súvislosti medzi spánkom a dojčením, aby ste si zjednodušili uspávanie a spánok mladšieho bábätka. V tejto situácii vám môže významne pomôcť nosenie bábätka a laktačná poradkyňa vám môže ukázať spôsoby naviazania bábätka do šatky tak, aby ste mohli mať voľný prsník pre staršie dieťatko a mohli ste ho dojčiť aj počas spánku novorodenca. Nosenie vám poskytne voľné ruky pre to, aby ste sa mohli venovať staršiemu dieťatku jednoduchšie. Prejdite s laktačnou poradkyňou tiež oblasť nočného spania, aby ste mohli dojčiť obe deti súčasne a čo najviac sa vyspali.
Laktačná poradkyňa s vami môže tiež prejsť procesom odstavovania dieťatka, pokiaľ sa nakoniec rozhodnete pre odstavenie.
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokPoradňa dojčenia
4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihuVšetko o dojčení
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety