Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /var/www/mamila.sk/objects/forum/comment_page.php on line 5
Stolica
Otázka
Dobrý deň, mám vyše 3.mesačnú dcérku. Plne kojenú. Poslednú dobu nemáva vôbec stolicu. Je spokojná, veľa ciká. Doktorka nám dala preháňadlo a čipky, ktoré sme použili keď nekakala viac ako 10 dní. Čítala som si vaše rady a názory ohľadom stolice. Plne sa s tým stotožňujem a zahnali moje obavy. Nerada by som používala čipky,preháňadlo,dokonca rektálnu rúrku alebo zavádzala vodu a čajiky. Zaujímalo by ma, ale či to nie je pre bábätko nezdravé, keď sa mu v brušku na také dlhé obdobie zadržiava a zbiera to mliečko? Pretože vždy keď sme doteraz dali to preháňadlo, tak z nej vyšlo dosť veľké množstvo stolice. Bolo to vôbec správne, že sme jej to preháňadlo dali? Dostavila by sa vôbec aj sama tá stolica napr. po troch týždňoch? Ďakujem pekne za odpoveď.
Odpoveď
Milá Barbora,
v prípade, ak bábätko v tomto veku nekaká niekoľko dní, je kľúčové vyhodnotiť, či táto situácia nesúvisí s nedostatočným príjmom mlieka. Pitie svojho bábätka môžete porovnať s týmito ukážkami dojčenia:
https://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/
alebo sa môžete dohodnúť na kontrole s laktačnou poradkyňou:
https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/
Vo všeobecnosti, ak bábätku odchádzajú vetry, priberá, je spokojné a získava pri dojčení dostatok mlieka, potom je naozaj vhodnejšie počkať naňho a neurýchľovať odchod stolice preháňadlami, či ho vyvolávať rektálnou rúrkou, ktorej použitie môže byť návykové.
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokPoradňa dojčenia
4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihuVšetko o dojčení
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety