Warning: session_start(): open(/var/lib/php/sessions/sess_vetekqs3pldol9j329i11nbkc3, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in /var/www/mamila.sk/engine/libs/class.admin.php on line 39

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/lib/php/sessions) in /var/www/mamila.sk/engine/libs/class.admin.php on line 39
Strácanie mlieka v nemocnici (9106) - Poradňa dojčenia | MAMILA, o. z.
SK / CZ / UA

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /var/www/mamila.sk/objects/forum/comment_page.php on line 5

Strácanie mlieka v nemocnici

Otázka

Dobry deň, Pred dvoma mesiacmi som porodila zdravé krásne dievčatko. S dojčením som nemala žiaden problém, vsetko išlo ako po masle. Bohužiaľ má museli urgentne hospitalizovať. Prvé tri dni som bola len na infúziách a nevedela som poriadne o svete. Odkedy som ako tak hore snažím sa odsávať, aby som nestratila mlieko. Inokedy keď som odsavala objem za 20 minút bol cca 60ml. Teraz je to ledva 10ml. Cítim ako strácam pomaly mlieko. Viete mi prosím poradiť čo mam robiť? Bábätko ta mnou nepustia a mna domov tiež nie. Budem hospitalizovaná ešte minimálne týždeň- dva. Ďakujem, Lenka

Lenka | 17.11.2020, 10:19

Odpoveď

Milá Lenka,

v tomto stave by bolo ideálne, ak by vám mohli nosiť bábätko na dojčenie alebo ste boli hospitalizovaná s ním a sprievodcom k bábätku. Toto bolo náročné prakticky realizovať aj pred koronakrízou, teraz je to ešte náročnejšie, ale naďalej máte na toto nárok.

Ak s bábätkom nebudete môcť byť, je dôležité udržať tvorbu mlieka týmito krokmi:

1) efektívnosť odsávania - môžete skúsiť pridať aj ručné odstriekavanie a stláčanie prsníka.  Ďalej môžete skúsiť po odsávaní odsávačkou doodstriekať mlieko ručne, niektoré ženy takto získajú ešte pomerne veľké množstvo mlieka.

2) to, ako často odsávate (ideálne by bolo aspoň 8 x denne, z toho aspoň raz v noci)

Odporúčame vám zvážiť zvýšenie tvorby mlieka: http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Pokračujte v odsávaní pre svoje dieťatko, aj keby išlo o menšie množstvo – toto je pre dieťatko nesmierne cenné, každá kvapka je tekuté zlato.

Je dôležité, aby ľudia, ktorí sa starajú o vaše bábätko nepoužívali teraz podávanie mlieka fľašu a pre jeho upokojenie nepoužívali cumlík. Bábätko je z hľadiska dojčenia bezpečnejšie kŕmiť pohárikom:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/krmenie-po-prste-a-poharikom/

Toto im môže vysvetliť a ukázať laktačná poradkyňa v osobnom kontakte:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

a s laktačnou poradkyňou by ste mali byť v kontakte aj vy, aby ste po tom, čo sa vrátite z nemocnice mohli čo najskôr urobiť kroky pre návrat k dojčeniu:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=2845

Podporte nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok
Poradňa dojčenia

4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA o.z

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú poradkyne pri dojčení združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.
Viac o združení

Podporte nás

Vykonávame veľké množstvo činností. Poradenstvo, osvetu, vzdelávanie, bojujeme za zmenu legislatívy, suplujeme štát… Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené a preto nám pomôže každá podpora a príspevok. Ďakujeme Vám za podporu!
Podporiť o.z. MAMILA

MAMILA o.z

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú poradkyne pri dojčení združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.
Viac o združení

Podporte nás

Vykonávame veľké množstvo činností. Poradenstvo, osvetu, vzdelávanie, bojujeme za zmenu legislatívy, suplujeme štát… Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené a preto nám pomôže každá podpora a príspevok. Ďakujeme Vám za podporu!
Podporiť o.z. MAMILA

Videá

Inštruktážne videá
Kontakt koža na kožu
Videá o dojčení
Predchádzajúci Nasledujúci