Warning: session_start(): open(/var/lib/php/sessions/sess_4fqnmgb31socnogbf79ljqtk3v, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in /var/www/mamila.sk/engine/libs/class.admin.php on line 39

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/lib/php/sessions) in /var/www/mamila.sk/engine/libs/class.admin.php on line 39
Alergia na BMK a dojcenie (9058) - Poradňa dojčenia | MAMILA, o. z.
SK / CZ / UA

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /var/www/mamila.sk/objects/forum/comment_page.php on line 5

Alergia na BMK a dojcenie

Otázka

Dobry den, uz dlho som nevedela, co sa deje mojej 7mesacnej dcerke, malo priberala, bola nespokojne babatko, bolelo ju brusko, v noci len plackala, vracala, ked skusila mliecnu kasu vracala prudom.Stale som to pripisovala refluxu. No prisli jej vysledky krvi, ze ma alergiu na BMK, ja som skusila nejest 2tyzdne mliecne a noci boli o 70perc.pokojnenie. Teraz mam na vas otazku ohladom dojcenia, lekarka mi povedala, ze ju mam odstavit, lebo aj v mojom mlieku sa nachadza mliecna bielkovina. No ona na laktozu alergicka nie je. Prosim Vas, nesmiem teraz jest nic, kde len stopa mlieka, napr. v pecive, niektorych cestovinach, atd? Aj to prechadza do mlieka? Nechcem sa vzdat kojenia. Lekarka tvrdi, ze aj kde je soja, napr. tofu nesmiem jest, lebo ze soja je velky alergen. Dakujem

Mirka | 30.10.2020, 12:00

Odpoveď

Milá Mirka,

je dôležité pokračovať v dojčení a v prípade, že bábätko má potvrdenú alergiu na bielkovinu kravského mlieka a reaguje aj na prítomnosť bielkoviny kravského mlieka v materskom mlieku, pokračujte v dojčení a vy nejedzte žiadne výrobky obsahuje kravské mlieko.

V tejto situácii sa často zamieňajú dve diagnózy laktózová intolerancia a alergia na bielkovinu kravského mlieka (ABKM). Laktózová intolerancia je stav, kedy človek nedokáže tráviť mlieko, pretože mu chýba enzým laktáza. Tento stav je v podstate normálny a veľká časť ľudí na svete má laktózovú intoleranciu, pretože počas vývoja ľudského druhu ľudia nemali možnosť piť mlieko iných živočíchov. Všetci ľudia však majú schopnosť tráviť mlieko v detskom veku, pretože deti boli vždy dojčené. Pri malom bábätku je teda laktózová intolerancia mimoriadne raritná, tak veľmi, že nemá zmysel ani o nej uvažovať. A vzhľadom na to, že laktóza sa nachádza v materskom mlieku vždy (a je kľúčová pre rozvoj mozgu), je možné povedať, že vaše bábätko celkom iste nemá laktózovú intoleranciu. Ak sa situácia zlepšila po tom, čo ste vysadili zo svojej stravy kravské mlieko, nesúvisí to nijako s laktózou, pretože tá sa v materskom mlieku nachádzala aj počas vašej diéty. Situácia sa zlepšila preto, že ak má bábätko skutočne ABKM, reaguje na bielkovinu kravského mlieka – vo svojich jedlách, ktoré dostáva a môže reagovať aj na BKM, ak sa nachádza v materskom mlieku z matkinej stravy. Nedáva žiaden zmysel kvôli tomuto prestať dojčiť. Existuje omnoho jednoduchší spôsob, ako bábätku pomôcť: ak matka prestane konzumovať kravské mlieko (a v niektorých prípadoch aj zdroje, v ktorých je kravské mlieko skryté, napríklad pečivo, toto si musíte vyskúšať a v prípade, že bábätko nebude reagovať, niektoré potraviny s malým obsahom kravského mlieka možno budete môcť konzumovať, navyše pri potvrdenej BKM u dieťaťa sa odporúča po čase znova vyskúšať kravské mlieko zaradiť do stravy dieťatka, pretože táto alergia typicky časom vymizne). Prečo by ste mali prestať dojčiť, vystaviť svoje dieťatko a aj seba rizikám nedojčenia, keď je možné vylúčiť bielkovinu kravského mlieka zo stravy matky. A matka samotná bielkovinu kravského mlieka vytvárať nebude, toto dokáže len tur domáci, nie človek.

Nie je možné vylúčiť, že bábätko bude reagovať aj na iné bielkoviny vo svojej strave alebo materskom mlieku, na druhej strane prestať konzumovať sóju, pretože je alergén, nedáva zmysel. Rovnako existujú aj iné alergény, na ktoré veľká časť alergikov reaguje, napríklad lepok, vajíčka, orechy, citrusy a iné. Nemá zmysel, aby matka zo svojej stravy vylúčila všetko, na čo je niekto alergický, pretože by nemohla jesť nič. Skúste sledovať reakcie svojho bábätka, ak budete konzumovať sóju a nič sa nebude diať, môžete ju jesť ďalej. Nehovoriac o tom, že po 6 mesiaci by sa malo učiť už aj samo bábätko jesť a malo by sa učiť mať pestrú a čerstvú stravu.

Podporte nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok
Poradňa dojčenia

4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA o.z

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú poradkyne pri dojčení združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.
Viac o združení

Podporte nás

Vykonávame veľké množstvo činností. Poradenstvo, osvetu, vzdelávanie, bojujeme za zmenu legislatívy, suplujeme štát… Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené a preto nám pomôže každá podpora a príspevok. Ďakujeme Vám za podporu!
Podporiť o.z. MAMILA

MAMILA o.z

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú poradkyne pri dojčení združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.
Viac o združení

Podporte nás

Vykonávame veľké množstvo činností. Poradenstvo, osvetu, vzdelávanie, bojujeme za zmenu legislatívy, suplujeme štát… Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené a preto nám pomôže každá podpora a príspevok. Ďakujeme Vám za podporu!
Podporiť o.z. MAMILA

Videá

Inštruktážne videá
Kontakt koža na kožu
Videá o dojčení
Predchádzajúci Nasledujúci