Warning: session_start(): open(/var/lib/php/sessions/sess_h2hdo12oloj02mrmpgljp4asiq, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in /var/www/mamila.sk/engine/libs/class.admin.php on line 39

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/lib/php/sessions) in /var/www/mamila.sk/engine/libs/class.admin.php on line 39
V noci sa nechce prisať (8713) - Poradňa dojčenia | MAMILA, o. z.
SK / CZ / UA

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /var/www/mamila.sk/objects/forum/comment_page.php on line 5

V noci sa nechce prisať

Otázka

Dobrý deň. Som mamička 12dňoveho bábätka. Už od narodenia sme mali problém s prisatim na prsník (možno k tomu dopomohla aj epidurálka). Počas celého pobytu v nemocnici som si odsavala mlieko a kŕmila cievkou. Po prichode domov som si s laktačnou poradkyňou prešla samotné dojčenie, ako aj uzdicky (hornú a dolnú) ktorú sme dávali stihnúť. Prisavanie sa na koniec, ako tak rozbehlo, ale pri každom bojujeme. Cez deň to je lepšie, ale v noci to nejde. Mám pocit že aj moje prsia sú viac naliate a musim niečo odsat pred prisatim aby sa nám to podarilo. Medzi tým je bábätko nervózne a place. Taktiež som si všimla, že nevyplazuje jazyk a nemá ho položený dole, čo je teda aj dôvod ze naˇ to ide niekedy aj má 30 pokus. V tedy už malinka place o 100 šesť. Skusam jej prejsť bradavku po hornej pere ale nič. Niekedy sa odláča sama od prsníka. Nechcem, aby mi ho začala odmietať. Nejde nám ani dojčenie v lahu. Som už vyčerpaná a nedospata nakoľko chce byt stále na prse keď už sa nám to podarí. Zaspáva v mojom náručí a keď ju položím, sa zobudím a začína všetko odznova. Prosím skúste poradiť. Ďakujem

Dominika | 15.06.2020, 08:50

Odpoveď

Milá Dominika,

v tejto situácii je dôležité, že ste sa stretli s laktačnou poradkyňou a odporúčame vám ďalej s ňou spolupracovať. Najlepšie je totiž vyhodnotiť vašu situáciu v osobnom kontakte a na základe toho, čo spoločne s laktačnou poradkyňou uvidíte, môžete určiť ďalší smer riešenia vašej situácie, podľa toho, ako sa aktuálne vyvíja. Starať sa o neprisávajúce sa bábätko je psychicky aj fyzicky veľmi náročné. Tým, že ste túto situáciu okamžite riešili, sa vám podarilo začať bábätko prisávať. To, čo momentálne popisujete, je obrazom situácie, v ktorej sa bábätko ešte nie úplne spoľahlivo prisáva a je potrebné túto situáciu ďalej riešiť a zlepšovať. Z vašej otázky nie je zrejmé, ktoré všetky oblasti pre zlepšenie dojčenia ste prešli, preto vám odporúčame znova sa s laktačnou poradkyňou stretnúť a vyhodnotiť:

• či neprirástli uvoľnené uzdičky bábätka
  • keď bábätko prisávate, či je možné zlepšiť polohu bábätka tak, aby po prisatí bolo prisaté asymetricky (brada v prsníku, noštek od prsníka) a dostatočne hlboko (aby nebolo vidieť kútik úst a pery) a či správne stláčate prsník pre zrýchlenie toku mlieka
  • vyhodnotíte, či pre to, aby sa bábätko začalo spoľahlivo prisávať, nie je potrebné udržať ho na prsníku s laktačnou pomôckou: https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/
  • či zvyšujete tvorbu mlieka bylinkami: https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/
  • či neexistujú iné faktory, ktoré zhoršujú prisávanie bábätka, najmä používanie fľaše, klobúčikov, cumlíka a ak tieto pomôcky nepoužívate, s laktačnou poradkyňou je potrebné prejsť, akým spôsobom utišovať a uspávať bábätko, pretože bábätko, ktoré sa neprisáva spoľahlivo, môže byť viac uplakané a nespokojné, keďže nepoužíva dojčenie ako prostriedok pre upokojenie či zaspatie
  • celú otázku spánku a najmä dojčenia v noci:

Ak sa bábätko problematickejšie prisáva v noci, je dôležité vyhodnotiť, čo presne sa deje a v čom sa noc líši od dňa. Spíte spoločne s bábätkom? Je možné, že cez deň sa vám darí vystihovať momenty, kedy by sa bolo ochotné prisať, ale v noci sa bábätko na prsník dostane až v čase, kedy už je podráždené a nemá trpezlivosť skúšať sa prisať.

Spoločne s laktačnou poradkyňou by ste mali prejsť tiež súvislosti medzi dojčením a spánkom bábätka. Bábätko, ktoré položíte po zaspatí, sa väčšinou zobudí a môže byť mimoriadne náročného potom utíšiť (a nemusí sa byť ochotné prisať k prsníku, ani keď nejde o bábätko, ktoré má problémy s prisatím).

Tieto oblasti je dôležité zhodnotiť s laktačnou poradkyňou v osobnom kontakte, pretože takáto situácia si vyžaduje na mieru šité odporúčania presne podľa toho, čo sa vo vašom konkrétnom prípade deje.

Kým sa stretnete s poradkyňou, pokúste sa získať pomoc od rodiny či priateľov, aby ste sa teraz nemuseli starať o domácnosť, variť či upratovať a mali ste priestor venovať sa len bábätku. Pokúste sa využiť všetky denné spánky bábätka na to, aby ste mohli spať spoločne s ním, prípadne poproste rodinu, aby vám bábätko postrážili v čase, kedy je spokojné a ochotné byť s niekým iným a vy ste si mohli poležať alebo pospať. Je náročné riešiť túto situáciu, ak ste sama veľmi vyčerpaná.

Podporte nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok
Poradňa dojčenia

4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA o.z

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú poradkyne pri dojčení združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.
Viac o združení

Podporte nás

Vykonávame veľké množstvo činností. Poradenstvo, osvetu, vzdelávanie, bojujeme za zmenu legislatívy, suplujeme štát… Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené a preto nám pomôže každá podpora a príspevok. Ďakujeme Vám za podporu!
Podporiť o.z. MAMILA

MAMILA o.z

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú poradkyne pri dojčení združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.
Viac o združení

Podporte nás

Vykonávame veľké množstvo činností. Poradenstvo, osvetu, vzdelávanie, bojujeme za zmenu legislatívy, suplujeme štát… Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené a preto nám pomôže každá podpora a príspevok. Ďakujeme Vám za podporu!
Podporiť o.z. MAMILA

Videá

Inštruktážne videá
Kontakt koža na kožu
Videá o dojčení
Predchádzajúci Nasledujúci