SK / CZ / UA

Dostatok mlieka

Otázka

Cca pred 3 tyzdnami sme s malym prekonali laktacnu krizu kde sa mi zacalo tvorit malo mlieka, po telefonate s poradkynou sme dospeli k tomu ze to bolo nedostatocnym prikladanim k prsniku a tak som 10 dni uzivala senecu a benedikt, prikladala som maleho k prsniku ako to len bolo mozne a mliecko sa mi super upravilo.Stacilo mu na zasytenie vyprazdnit jeden prsnik. Syna som teda zacala zas krmit na poziadanie, teraz ma 8,5 tyzdna, lenze problem je v tom ze on si zas zacal pytat papat strasne nepravidelne. Je to v rozmedzi od 1hod. az po 4hodiny ( tie dlhsie intervaly medzi krmenim su povacsine v noci a jeden krat za den ked ma dlhsi spanok). Mne sa vsak zda ze toho mlieka zacinam mat niekedy zas nedostatok, najma ked si zacne pytat papat viac krat po sebe v kratsom intervale. Musim mu dat naraz pit z oboch prsnikov a to mam niekedy pocit ze ma malo, lebo bud mi zaspi na prsniku, alebo sa mi na nom vzpiera,ze uz mu asi netecie dostatok mlieka a zacne byt nervozny a ked ho dam prec z prsnika zacne plakat.Mozte mi takto poradit co robim zle?A co by som mala robit? Som uz z toho zufala a ten problem kedy som mala uplne malo mlieka uz nechcem zazit. Dakujem pekne za odpoved.

Eri | 26.12.2012, 18:28

Odpoveď

Milá Eri,

v prvom rade sa skúste opäť poradiť s laktačnou poradkyňou a poproste ju, aby sa prišla na dojčenie pozrieť. Kľúčom k celej situácii je správne prisatie, dobré pitie bábätka a vyhodnotenie situácie na základe pozorovania dojčenia. Bez toho nie je jednoduché posúdiť, čo presne sa deje.

Vo všeobecnosti: To, že si bábätko pýta častejšie papať v kratších intervaloch, ako aj to, že chce pit naraz z oboch prsníkov, samo o sebe nenaznačuje problém. Naopak. Je dobré pozorovať bábätko pri dojčení a podľa jeho záujmu prsníky aj viackrát prestriedať, ak už ani po stláčaní prsníka nepije. Zároveň je dobré bábätku dojčenie ponúkať, ak si samo nevypýta.

Ak bábätko dáte dolu z prsníka a začne plakať, tak ho dajte naspäť na prsník a ak nepije, preložte ho na druhý prsník, prípadne toto môžete opakovať.

Pozrite si tieto fotky:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Dobré prisatie totiž zabezpečuje dobré pitie.

Prečítajte si tieto dva dokumenty:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/ (na základe tohto dokumentu vylúčte možné príčiny zníženej tvorby mlieka ako napríklad užívanie antikoncepcie a podobne)

Na základe zhodnotenia dojčenia, ak je to potrebné, začnite znovu užívať senovku a benedikt, aby sa tvorba mlieka zvýšila a aby ste predišli stavu, keď sa tvorba mlieka zníži veľmi.

Avšak pre dostatok mlieka treba v prvom rade napraviť dojčenie ako také. Ak sa to neudeje, bylinky samy o sebe nie sú jediným riešením. Sú súčasťou komplexného riešenia, ktoré musí zahŕňať zlepšenie dojčenia.

Podporte nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok
Poradňa dojčenia

4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA o.z

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú poradkyne pri dojčení združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.
Viac o združení

Podporte nás

Vykonávame veľké množstvo činností. Poradenstvo, osvetu, vzdelávanie, bojujeme za zmenu legislatívy, suplujeme štát… Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené a preto nám pomôže každá podpora a príspevok. Ďakujeme Vám za podporu!
Podporiť o.z. MAMILA

MAMILA o.z

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú poradkyne pri dojčení združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.
Viac o združení

Podporte nás

Vykonávame veľké množstvo činností. Poradenstvo, osvetu, vzdelávanie, bojujeme za zmenu legislatívy, suplujeme štát… Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené a preto nám pomôže každá podpora a príspevok. Ďakujeme Vám za podporu!
Podporiť o.z. MAMILA

Videá

Inštruktážne videá
Kontakt koža na kožu
Videá o dojčení
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri