Ukončenie dojčenia - a čo ďalej
Otázka
dobrý deň prajem, chcela by som sa spýtať, ako postupovať po ukončení dojčenia. Môj synček sa čerstvo (asi dva týždne) už nedojčí. Chcela by som sa spýtať, ako mám postupovať - čo sa týka mlieka v prsníkoch... Pri každom sprchovaní mám tendenciu odstriekať si to zvyšné mliečko (sú to už len kvapky) - ale zarazila ma dnes tá farba - je to také oranžovo - žlté. Je to normálne? Malý má 15 mesiacov, nekojím ho teraz tie cca dva týždne. Neviem, či mám tie prsia už nechať "na pokoji", alebo práve naopak - vyprázdniť ich... Poradíte mi? K opätovnému dojčeniu sa nemôžem vrátiť, čaká ma plánovaná operácia, preto som aj dojčenie naťahovala, ako len bolo možné. Len by som rada vedela, čo s tými zvyšnými kvapkami mlieka - bojím sa, aby nevznikol nejaký zápal, alebo čosi také - kvôli tej oranžovej farbe, tej som sa asi zlakla. Vopred ďakujem za radu
Odpoveď
Milá Petra,
tvorba mlieka po skončení dojčenia môže pretrvávať veľmi dlho, potenciálne aj celé roky, môže ísť o kvapky, prípadne aj viac mlieka. Netreba ho odstriekavať ani kontrolovať, či tam je; jedine, pokiaľ by ste mali pocit veľmi naliatych prsníkov. Ale inak netreba robiť nič. Farba mlieka, ktoré v prsníkoch je po skončení dojčenia, môže byť rôzna od oranžovej cez žltú až po bielu a priesvitnú, niekedy mlieko môže byť husté alebo zasychať na bradavkách. Neľakajte sa z dôvodu farby.
Poznámka pre ostatných čitateľov: podstúpenie operácie nie je dôvodom na ukončenie dojčenia, môžete dojčiť až do samotnej operácie a potom hneď po prebudení po operácii, hneď, ako sa na to budete cítiť.
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokPoradňa dojčenia
4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihuVšetko o dojčení
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety