SK / CZ / UA

Treba menit prsniky pri kojeni vnoci?

Otázka

dobry den, mam 3,5 mesacneho synceka, ktory je plne kojeny. Cez den papa na poziadanie, ako kedy- niekedy kazde 2-3 hodiny, inokedy aj kazdu hodinu- podla potreby. Vnoci sa budieval kazde 3 hodiny, vzdy som vstala a nakojila ho na vankusi striedavo raz z jedneho, potom z druheho prsnika. Teraz ked mu necham prsnik (maly spava s nami), nacucne sa sam a spi dalej, takze prespi aj 5 hodin. Moja otazka smeruje k tomu, ci nie je potrebne menit vnoci prsniky- bojim sa totiz, aby sa mi neznizila produkcia mlieka v tom druhom, ktory je aj 5 hodin "odstaveny". Mala by som vstavat a menit ich, ci nie je chyba, ak pije len z jedneho? Mam totiz silny tok mlieka (zo zaciatku), a tak by som v pripade krmenia z druheho prsnika musela vzdy vstat a nakojit ho na vankusi, inac by bol cely mokry...Maly sa vsak potom vzdy preberie a je dlhsie hore, preto mi vyhovuje, ze cucka z jedneho. Nechcem ale aby som pre moju "pohodlnost" prisla o mliecko. dakujem

dana | 19.12.2012, 10:01

Odpoveď

Milá Dana,

vyzerá, že to, čo robíte, je úplne prirodzené a že vám to funguje, a v takých prípadoch nie je potrebné nič meniť. Pri dojčení je dôležité brať do úvahy aj praktickú stránku života a to, čo nazývate "pohodlnosťou" je normálne na to, aby ste sa v noci vyspali.

Len vo všeobecnosti: je pravda, že hladiny prolaktínu sú najvyššie práve v noci, a že nočné dojčenie podporuje tvorbu mlieka. Ak niektoré matky dojčia vždy len na jednom prsníku podstatnú časť noci, tak sa niekedy môže stať, že sa v danom prsníku tvorí neskôr omnoho viac mlieka ako v druhom a v extrémnych prípadoch, potom deti začnú prsník, v ktorom sa tvorí menej mlieka, odmietať. Jedna vec, ktorú môžete urobiť, je, že budete meniť prsníky tak, že vždy každú noc ponúknete na tých približne 5 hodín iný prsník.

Druhá vec je, že ak máte silný tok mlieka a vysokú produkciu mlieka, je kľúčové, aby ste ju takúto udržali a aby ste zabezpečili, že synček bude plne využívať všetky funkcie dojčenia, to znamená dojčenia na upokojenie a uspokojenie všetkých ostatných potrieb, ktoré sa netýkajú len pitia mlieka.

Podporte nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok
Poradňa dojčenia

4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA o.z

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú poradkyne pri dojčení združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.
Viac o združení

Podporte nás

Vykonávame veľké množstvo činností. Poradenstvo, osvetu, vzdelávanie, bojujeme za zmenu legislatívy, suplujeme štát… Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené a preto nám pomôže každá podpora a príspevok. Ďakujeme Vám za podporu!
Podporiť o.z. MAMILA

MAMILA o.z

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú poradkyne pri dojčení združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.
Viac o združení

Podporte nás

Vykonávame veľké množstvo činností. Poradenstvo, osvetu, vzdelávanie, bojujeme za zmenu legislatívy, suplujeme štát… Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené a preto nám pomôže každá podpora a príspevok. Ďakujeme Vám za podporu!
Podporiť o.z. MAMILA

Videá

Inštruktážne videá
Kontakt koža na kožu
Videá o dojčení
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri