Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /var/www/mamila.sk/objects/forum/comment_page.php on line 5
Ukoncenie dojcenia - zdravotná indikácia
Otázka
Dobrý deň, Mam 2 deti, starsi 30m, mladšia 10m. Mladšia dcera je stále povedala by som zo 70% kojena, prikrmy sme začali trochu pravidelnejšie zavádzať až zhruba od 8m, dovtedy to boli len 2-3 lyžičky, prip. nechcela vobec, de-facto bola plne kojena min.do 7 mesiacov. Narodená prirodzene v termíne, všetko bez problémov vrátane kojenia, priberá ukážkovo. Problem je u mna, keďže od r. 2015 som sledovaná v senologickej ambulancii kvôli adenomu v prsniku. Ten sa vplyvom 2 tehotenstiev a následneho kojenia (syna som plne kojila do cca 6m, čiastočne do 14m) zväčšil. Veľkosť je momentálne asi 6x5 cm, po posledných vyšetreniach a biopsii bol nález klasifikovaný ako harmatom. Predtým lekári uvazovali o laktacnom adenome, to však teraz viac-menej vylúčili. Nález je nezhubný avšak po poslednej konzultácii mi odporučili najlepšie hneď ukončiť kojenie a po ukončení urobiť kontrolu UTZ s plánom chirurgicky odstrániť nález. Avšak lekári nechcú zasahovať do prsníka, ak aktívne kojim. Existuje obava, žeby nález mohol zakryvat zhubné tkanivo (štatisticky mala pravdepodobnosť, ale stále je). A chcú sa vyhnúť čakaniu, prip.- možnému ďalšiemu rastu, možnosti horšieho nálezu, atd. Toto akosi musím akceptovat, aj keď veľmi nerada. Moj dotaz znie ako v relatívne krátkom čase a čo najviac šetrne ukončiť kojenie. Dcera sa na prikrmy moc netvári, či už pripravujem jedlo doma, alebo skúšam sklenicky z casu na čas (tie mam v bio kvalite, rovnako ako väčšinu stravy doma). Proste MM je pre nu stále “priorita” a nebyť toho nešťastného nálezu, určite by som s kojenim neskončila. Má 10m cez deň kojím cca každé 3 hod prip. na požiadanie. Jedlo ponúkam stále, jedávame 4-5x denne, snažím sa aby jedla s nami, raz má záujem inokedy nie. V noci kojím zhruba každé 2 hod, zalezi ako sa dcera budi, ale budi sa stále približne takto. Neviem, či mam prejsť na UM, a vobec aké, ako často; bolo mi doporucene ukončiť kojenie čím skor. Dcera ani nepije z flase, nejak na to doteraz neprišla a nebol dôvod ju to učiť, dudlik ako taký od narodenia odmietala. Odstriekavať MM bol u mna vždy velky problem, zakaždým to bol boj na cely deň aby som mala aspoň jednu dávku a takmer vždy to následne skončilo zatvrdlinami v prsnikoch. Mam z celej situácie obavu a hlavne nechcem dcére uškodiť a stresovať ju, no potrebujem sa zdravotne dať dokopy a vyhnúť sa možným komplikáciám v budúcnosti. Vopred dakujem za Vás cas, a pardon za dlhy opis, nedokázala som to popísať strucnejsie
Odpoveď
Milá Viera,
v tejto situácii vám odporúčame:
- absolvovať kontrolný ultrazvuk
Toto sa dá absolvovať aj počas dojčenia.
- ak máte obavy, je možné prestať dojčiť z jedného prsníka, ale z druhého prsníka môžete naďalej dojčiť a dojčenie nemusíte nijako obmedzovať
V jednom prsníku sa tvorba mlieka zastaví. Je možné aj dlhodobé dojčenie z jedného prsníka, navyše, po operácii a zhojení môžete znova dcérke ponúknuť dojčenie aj z druhého prsníka. Umelé mlieko by dcérka nepotrebovala, ani ak by už vôbec nebola dojčená, stačí čerstvá a pestrá strava. Tvorbu mlieka v jednom prsníku zastavíte jednoducho tým, že z neho prestanete dojčiť. V prípade veľmi nepríjemných pocitov si odstriekajte v tomto prsníku mlieko do úľavy. Tvorba mlieka postupne v tomto prsníku prestane. Nemusíte robiť žiadne iné opatrenia, ktoré sa tradične nesprávne v tejto situácii odporúčajú (sťahovanie prsníkov, obmedzovanie pitia tekutín, či užívanie liekov na zastavenie laktácie).
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokPoradňa dojčenia
4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihuVšetko o dojčení
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety