Warning: session_start(): open(/var/lib/php/sessions/sess_ufp53di7p476uc0ime1k6f8a7p, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in /var/www/mamila.sk/engine/libs/class.admin.php on line 39

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/lib/php/sessions) in /var/www/mamila.sk/engine/libs/class.admin.php on line 39
Pasovy opar (7698) - Poradňa dojčenia | MAMILA, o. z.
SK / CZ / UA

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /var/www/mamila.sk/objects/forum/comment_page.php on line 5

Pasovy opar

Otázka

Dobry den, diagnostikovali mi pasovy opar na tvari. Mam ho na ustach, tvari, slizniciach, pod okom a na dasnach. Este v den ked som uz mala pluzgieriky som dojcila, netusiac co mi je. Doktorka mi kazala opustit spolocne priestory s babatkom (mam 2 mesacnu dceru )a odist na min.4 dni do karanteny. Mam uplne zakazane dojcenie. Beriem antivirotika Famciclovir 3x denne a antibiotika Augmentin na 7dni kazdych 12 hod. Tieto lieky sa uvolnuju do mlieka a nesmiem ho podavat dcere v ziadnom pripade. Aky na to mate nazor? Momentalne je odstavena a krmena Nutrilonom a ja som odstahovana a chodim sa na nu len pozriet s ruskou, lebo som podla doktorky vysoko infekcna. Kedy budem moct opat kojit po dobrati liekov? Mozem zacat hned, alebo az po par dnoch? Dakujem za odpoved.

Livia | 04.04.2019, 07:17

Odpoveď

Milá Lívia,

pre vaše bábätko je v tejto chvíli omnoho bezpečnejšie, aby ste sa čo najskôr vrátili k dojčeniu a prestali kŕmiť umelým mliekom. Pre ukončenie dojčenia nebol vo vašej situácii jediný dôvod a nemusí byť jednoduché sa vrátiť späť k dojčeniu, preto vám odporúčame čo najskôr sa skontaktovať s poradkyňou pri dojčení:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste pomohli bábätku prisať sa znova k prsníku a vyhodnotili, ako vyzerá po niekoľkých dňoch nedojčenia jeho pitie a či nie je potrebné urobiť zmeny, ktoré mu pomôžu získavať viac materského mlieka z prsníka.

Prečo môžete pokračovať v dojčení?

1) Ak ste už predtým mali ovčie kiahne (to, že máte pásový opar je toho dôkazom), tak vaše bábätko v tehotenstve dostalo protilátky, ktoré dostáva približne 5 – 6 mesiacov po pôrode každé bábätko, a tak je vysoko pravdepodobné, že neochorie.

2) V najinfekčnejšej fáze ste už ja tak 5 dní boli v kontakte s bábätkom. Ak by ste teraz prestali dojčiť, tak mu prestanete v materskom mlieku poskytovať protilátky, ktoré ho chránia.

3) Ak by sa aj bábätko nakazilo (a nakazilo by sa v období piatich dní, počas ktorých ste ešte nevedeli, že budete mať pásový opar), ochorenie, ktoré by teoreticky bábätko dostalo, by boli ovčie kiahne. Ale toto je nepravdepodobné. A znovu - v najinfekčnejšej fáze ste už spolu boli, teraz by ste už len bábätku neumožnili, aby sa prostredníctvom materského mlieka čo najľahšie a najrýchlejšie vyzdravelo - ak by ovčie kiahne malo. Navyše na nákazu by v prípade pásového oparu bolo treba, aby malo kontakt s vyrážkami, ale aj tak je bábätko pravdepodobne chránené protilátkami z tehotenstva.

4) Oba lieky, ktoré užívate, sa vylučujú do materského mlieka v množstvách, ktoré by nebolo možné v krvi bábätka zistiť. Ide o stopové, zanedbateľné množstvá. Riziká, ktoré pre bábätko predstavuje podanie iného lieku v plnej dávke – umelej, núdzovej náhradnej výživy, sú neporovnateľne vyššie. Môžete dojčiť okamžite popri tom, ako budete pokračovať v liečbe. Preštudujte si aj tento článok:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/

Podporte nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok
Poradňa dojčenia

4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA o.z

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú poradkyne pri dojčení združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.
Viac o združení

Podporte nás

Vykonávame veľké množstvo činností. Poradenstvo, osvetu, vzdelávanie, bojujeme za zmenu legislatívy, suplujeme štát… Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené a preto nám pomôže každá podpora a príspevok. Ďakujeme Vám za podporu!
Podporiť o.z. MAMILA

MAMILA o.z

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú poradkyne pri dojčení združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.
Viac o združení

Podporte nás

Vykonávame veľké množstvo činností. Poradenstvo, osvetu, vzdelávanie, bojujeme za zmenu legislatívy, suplujeme štát… Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené a preto nám pomôže každá podpora a príspevok. Ďakujeme Vám za podporu!
Podporiť o.z. MAMILA

Videá

Inštruktážne videá
Kontakt koža na kožu
Videá o dojčení
Predchádzajúci Nasledujúci