Warning: session_start(): open(/var/lib/php/sessions/sess_13780nv1idpjs1vgjadg8ics28, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in /var/www/mamila.sk/engine/libs/class.admin.php on line 39

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/lib/php/sessions) in /var/www/mamila.sk/engine/libs/class.admin.php on line 39
Skorá menštruácia (7515) - Poradňa dojčenia | MAMILA, o. z.
SK / CZ / UA

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /var/www/mamila.sk/objects/forum/comment_page.php on line 5

Skorá menštruácia

Otázka

Dobrý deň, chcem sa spýtať, dnes ráno som sa zobudila s príchodom menštruácie. Malá má 5 mesiacov, je plne kojená, zo začiatku sme používali dudlík, ale už asi mesiac sme bez problémov bez neho. Dudel som zrušila, pretože sa pár krát stalo, že sa nevedela ani na svet prisať, tak som povedala, že budeme bez dudla. Malá to prijala neuveriteľne fajn, úplne bez problémov. Príde mi, že som menzes dostala veľmi skoro, pri predošlých deťoch /mám tri deti/ mi začala menštruácia až po roku, nespomínam si presne. Malá cez deň krásne papá, teraz nám idú zúbky, tak o to častejšie, ale v noci od samého začiatku papá max. raz, prespí v podstate celú noc a nepríde mi správne ju budiť, keď si sama nepýta. Všetko je v podstate bez problémov, len ma prekvapila menštruácia, je to normálne alebo je lepšie zájsť gynekológovi? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď. S pozdravom Zuzana

Zuzana | 21.01.2019, 16:09

Odpoveď

Milá Zuzana,

návrat menštruácie nie je dôvodom na vyšetrenie u gynekológa. Dojčiace matky dostávajú menštruáciu priemerne okolo 14 - 17 mesiacov po pôrode, ale rozpätie je veľmi široké smerom nahor aj nadol. Pomerne málo mamičiek dostane menštruáciu v prvých pár mesiacoch po pôrode, čo ale neznamená, že nie je možné, aby ste takto skoro menštruáciu dostali, a to napriek tomu, že pri predošlých deťoch ste dostali menštruáciu neskôr. Kľúčové v tejto situácii je, ako sa dojčí vaše bábätko a ako sa správa pri dojčení. A toto odporúčame vyhodnotiť vo vašom prípade v osobnom kontakte s poradkyňou pri dojčení:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Vzhľadom na to, že ste prvé štyri mesiace života bábätka používali v starostlivosti oň cumlík a pre jeho zrušenie ste sa rozhodli preto, že bábätko sa začalo hnevať na prsníku a odmietalo sa dojčiť a ešte uvádzate aj to, že bábätko prespí celú noc, je zjavné, že používanie cumlíka (a možno ešte aj ďalšie možné faktory) znížili tvorbu mlieka a toto môže byť dôvod, pre ktorý ste dostali (hoci až teraz) menštruáciu. Samotná menštruácia nie je problém a ak sa vrátila bez ohľadu na tvorbu mlieka, potom jednoducho pokračujte v dojčení a nemusíte sa obávať toho, že ste dostali naspäť cyklus. Ale vzhľadom na to, že krvácanie môže naozaj byť jedným z príznakov, že je potrebné zlepšiť dojčenie, odporúčame vám skonzultovať túto situáciu s poradkyňou pri dojčení osobne.

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Je možné, že odstránením používania cumlíka ste urobili veľmi dôležitý krok pre zlepšenie dojčenia, ale je tiež možné, že by sa dali urobiť ešte aj ďalšie kroky, ktoré by dojčenie zlepšili a to o to viac, že bábätko prespí celú noc. Máte pravdu, nemá zmysel v noci budiť bábätko, je dôležitejšie v noci vytvoriť podmienky, aby sa bábätko mohlo zobudiť, ak by na to bolo pripravené (najmä spoločné spanie) a o to dôležitejšie je vyhodnotiť, ako vyzerá dojčenie a správanie bábätka pri dojčení počas dňa. Ak by sa ukázalo, že bábätko potrebuje zvýšiť príjem mlieka, spoločne s poradkyňou by ste postupovali podľa tohto návodu:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

a ak by návrat menštruácie skutočne bol príznakom zníženia tvorby mlieka, potom po uplatnení krokov z vyššie uvedeného článku „Odmietanie dojčenia“ a zlepšenie dojčenia spoločne s poradkyňou pri dojčení, môže spôsobiť aj to, že nasledujúce krvácanie príde skutočne až po pár mesiacoch a nateraz sa cyklus zase stratí.

Podporte nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok
Poradňa dojčenia

4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA o.z

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú poradkyne pri dojčení združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.
Viac o združení

Podporte nás

Vykonávame veľké množstvo činností. Poradenstvo, osvetu, vzdelávanie, bojujeme za zmenu legislatívy, suplujeme štát… Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené a preto nám pomôže každá podpora a príspevok. Ďakujeme Vám za podporu!
Podporiť o.z. MAMILA

MAMILA o.z

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú poradkyne pri dojčení združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.
Viac o združení

Podporte nás

Vykonávame veľké množstvo činností. Poradenstvo, osvetu, vzdelávanie, bojujeme za zmenu legislatívy, suplujeme štát… Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené a preto nám pomôže každá podpora a príspevok. Ďakujeme Vám za podporu!
Podporiť o.z. MAMILA

Videá

Inštruktážne videá
Kontakt koža na kožu
Videá o dojčení
Predchádzajúci Nasledujúci