Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /var/www/mamila.sk/objects/forum/comment_page.php on line 5
Dojcenie antidepresiva
Otázka
Dobry deň chcela by som sa opýtať na konkrétne antidepresiva SERTRALIN ACTAVIS, dieťatko ma 2 roky a dojcime sa už iba pred obednym a nočným spankom, začínam znova pociťovať úzkosti a myslím že bez liekov ich nezvládnem, pred tehotenstvom som ich vysadila neviem si predstaviť žeby som dieťa odstrihla od dojcenia pred spaním, veľmi sa vždy na to teší. Ďakujem Evka
Odpoveď
Milá Eva,
v dojčení by ste mali pokračovať, pretože je to bezpečnejšie pre vaše bábätko aj pre vás a platilo by to aj v prípade, že by ste dieťatko dojčili častejšie (2-ročné deti sa väčšinou chcú dojčiť omnoho častejšie, ako len pred spaním, dojčenie nemusíte dieťatku obmedzovať kvôli tomu, že potrebujete užívať lieky). Nedojčenie znamená pre vaše zdravie i pre zdravie vášho bábätka oveľa väčšie riziko. Taktiež pre budúce psychické zdravie vášho bábätka je mimoriadne dôležité, aby ste dojčili. Ak by ste ho prestali dojčiť, jeho riziko toho, že bude mať v budúcnosti podobnú psychiatrickú diagnózu by sa výrazne zvýšilo. Dojčenie je teda dôležité pre jeho budúce fyzické i psychické zdravie, a to isté platí aj o vašom zdraví.
Prečítajte si aj tento článok:
https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/
Vo všeobecnosti medzi vhodnejšie antidepresíva patria staršie, odskúšanejšie antidepresíva. Do tejto kategórie patrí väčšina antidepresív, medzi najideálnejšie patrí napríklad sertralín, paroxetín , escitalopram a podobne. Užívať popri dojčení môžete aj mnohé iné antidepresíva. Vysvetlenia prečo sa môžete liečiť a súčasne dojčiť sú komplexné, ale jedným z mimoriadne dôležitých faktorov je, že do celej rovnice treba pripočítať riziká, ktoré kŕmenie umelým mliekom prináša, a to tak pre bábätko ako aj pre vás. Dojčenie je dôležité okrem iného pre rozvoj mozgu bábätka a tiež z hľadisko ochrany bábätka pred možnými psychiatrickými diagnózami v dospelosti. Hľadajte možnosti, ako pokračovať v dojčení a zároveň sa liečiť.
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokPoradňa dojčenia
4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihuVšetko o dojčení
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety