Warning: session_start(): open(/var/lib/php/sessions/sess_pegdvad38ssisi24eleno10fko, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in /var/www/mamila.sk/engine/libs/class.admin.php on line 39

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/lib/php/sessions) in /var/www/mamila.sk/engine/libs/class.admin.php on line 39
Prechod z dojčenia na umelé mlieko (7319) - Poradňa dojčenia | MAMILA, o. z.
SK / CZ / UA

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /var/www/mamila.sk/objects/forum/comment_page.php on line 5

Prechod z dojčenia na umelé mlieko

Otázka

Dobrý deň, chcem Vás poprosiť o radu. Dcérka má 8 mesiacov. Pred nedávnom som však dostala silnú menštruáciu a 5 dní sa mi tvorilo mlieko len minimálne. Teraz je už 2 týždne po menštruácií, ale mlieka mám stále málo. V noci sa dcérka ešte ako tak z prsníka napije, ale ráno tam už nikdy nič nemám. Dcérka si vždy potiahne, ale potom sa hnevá, že jej nič nejde. Ponúkla som jej teda umelé mlieko, ale to mi odmieta. Pritom na fľašu je zvyknutá, keďže večer papá kašu z fľaše a okrem toho keď sme prišli z pôrodnice tak sa nechcela prisať. Preto som ju asi dva mesiace kŕmila z fľaše materským mliekom. Postupne sa však naučila na mliečko z prsníka. Svojho mlieka mám už málo. Dcéru kojím v noci 1x, ráno ju priložím, ale nič jej nejde, doobeda ju priložím tiež ale tiež si potiahne možno 2x. Po obednajšom príkrme si trochu zapije mliečko z prsníka ale tiež je to, asi tak, že 5x potiahne a dosť. Po poobednom spánku sa vždy zvykla poriadne napapať mlieka, ale keďže v prsníku ani poobede nič nemám, tak sa hnevá. Núkam jej stále umelé, ale nechce ho. Večer jej dám kašu, ktorú som teraz začala robiť z umelého mlieka, tú vypije. Vyskúšala som rôzne čaje, prikladám dcérku tak často ako to len ide, ale jednoducho sa mi prestáva mlieko tvoriť. Ani by mi to už nevadilo, kebyže chce dcéra piť umelé mlieko, ale takto sa bojím, že bude mať málo vitamínov, ktoré sú obsiahnuté práve v mlieku. Chcem sa spýtať, čo by ste mi poradili. Myslím si, že keďže má dcéra 8 mesiacov, tak by som ju postupne mohla od prsníka odstaviť (A asi to zariadila aj samá príroda. ) Ale ako? Ak by som jej vôbec nedávala prsník, možno by sa skôr naučila na umelé mlieko. Ale zase nechcem, aby bola úplne bez mlieka a myslím si, že keď ju odstavím ona to umelé mlieko aj tak najbližšie dni nebude vôbec piť (ak niekedy vôbec.) Ideálne by bolo, kebyže jej vždy ponúknem prsník a potom ešte umelé mlieko, ale to pri nej nefunguje. Vopred ďakujem za radu.

Katarína | 12.11.2018, 10:32

Odpoveď

Milá Katarína,

v tejto situácii je možné zvýšiť príjem materského mlieka zo strany bábätka. Existujú spôsoby, ako zvýšiť tvorbu mlieka a ako zabezpečiť, aby sa dieťatko postupne dojčilo s väčšou dôverou a nehnevalo sa na prsníku. Tieto postupy podrobne vysvetľuje tento materiál, ktorý by ste mali prejsť s poradkyňou pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Medzičasom, kým sa zvýši tvorba mlieka a kým sa vaše bábätko naučí, že na prsníku znova môže zažívať väčší tok mlieka, s ktorým bude spokojné, je dôležité zamerať sa na pestré a kalorické príkrmy. Aj preto vám odporúčame osobné stretnutie s poradkyňou pri dojčení, pretože odpovede na vaše otázky si vyžadujú viaceré vysvetlenia, ktoré nie je jednoduché podať cez internet. V našej spoločnosti sa totiž o dojčení uvažuje s rôznymi paradigmami, ktoré nie sú pravdivé, ale sú tak hlboko zakorenené, že je jednoduchšie vysvetliť ich v osobnom rozhovore, v ktorom budete mať možnosť sa pýtať na rôzne otázky, ktoré vám popri rozhovore napadnú. Jednou z hlboko zakorenených nesprávnych paradigiem je nesprávna predstava, že 8-mesačné dieťa má dostávať umelú výživu. Svetová zdravotnícka organizácia varuje, že po 6 mesiaci umelé mlieko nemá dostávať žiadne dieťa, ani dieťa, ktoré vôbec nie je dojčené, za predpokladu, že je ochotné konzumovať pestrú a rozmanitú stravu vo forme príkrmov. Prečítajte si stanovisko WHO, v ktorom hovorí o podávaní umelého mlieka po 6 mesiaci ako o „zbytočnej“ a „škodlivej“ praktike:

https://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/pokracovacie-mlieka/

Je to preto, že umelá výživa nie je zárukou, že dieťa získa dostatok vitamínov a látok potrebných pre svoj vývoj, hoci marketing na umelú výživu vyvoláva dojem, že ide o potravinu, ktorá poskytuje všetky potrebné živiny a vitamíny. Umelá výživa by v skutočnosti mala byť vnímaná ako núdzová náhradná výživa pre bábätko, ktoré nemôže byť dojčené a ešte nie je vo veku, kedy je schopné prijímať tuhú stravu.  Akonáhle už bábätko môže tuhú stravu konzumovať (4 mesiace života), malo by byť umelé mlieko nahrádzané príkrmami, pretože poskytujú pre dieťa čerstvý a lepší zdroj výživy a po 6 mesiaci by už nemalo dostávať žiadne umelé mlieko, ak je ochotné papať pestré príkrmy. Preto vaše bábätko nemusíte nútiť piť umelé mlieko, či pridávať mu umelú výživu do kaše. Zvlášť, ak je dojčené a existuje možnosť, že by sa dojčenie mohlo zlepšiť.

Navyše podávanie umelej výživy sa často spája s používaním fľaše a toto znižuje tvorbu mlieka. Vaše bábätko môže a má byť naďalej dojčené, to, že sa hnevá na prsníku, nie je prejavom toho, že príroda zariadila, že by sa mohlo odstavovať. Je to prejavom zníženia tvorby mlieka a bábätká nielen v tomto veku, ale aj napríklad v dvoch mesiacoch po pôrode reagujú podobne, ako popisujete vy u vášho bábätka. A je typické, že takto reagujú menej výrazne v noci, kedy sú v polobdelom stave ochotné tolerovať aj nižší tok mlieka z prsníka a takisto doobeda, kedy ešte nebývajú predráždené z celého dňa a naopak reagujú viac nespokojne cez deň, najhoršie večer, kedy už sú unavené a predráždené z celého dňa. Toto popisujú ako reakciu na zníženie toku mlieka univerzálne takmer všetky matky. A toto je možné zmeniť. A to nielen v dvoch mesiacoch po pôrode, ale aj v ôsmych mesiacoch po pôrode. A má obrovský zmysel urobiť kroky pre návrat k dojčeniu, pretože príroda zariadila dojčenie tak, že ak je všetko v poriadku, malo by pokračovať aj naďalej. Satie cumlíka (či už samotného alebo na fľaši) učí bábätko robiť na prsníku úplne iné pohyby a učí ho nesprávne sa k prsníku prisávať. Toto spôsobuje zníženie tvorby mlieka. Mimochodom častým prejavom zníženia tvorby mlieka je návrat menštruačného cyklu. Všetko to, čo popisujete, teda súvisí s tým, že sa udiali kroky, ktoré znížili tvorbu mlieka. Je možné, že vo vašej situácii existujú ešte aj iné faktory, ktoré znižovali tvorbu mlieka. Spoločne s poradkyňou pri dojčení vám odporúčame prejsť tento materiál:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

ktorý popisuje aj ďalšie možné faktory znižujúce tvorbu mlieka.  

A spoločne s poradkyňou vám odporúčame prejsť kroky, ktorými by sa mohla zvýšiť tvorba mlieka a zlepšiť dojčenie. Tieto kroky spočívajú v odstránení možných faktorov znižujúcich tvorbu mlieka (medzi ne patria faktory z vyššie uvedeného článku a faktory z tohto článku: https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/), vo výraznom zvýšení tvorby mlieka (poradkyňa s vami prejde možnosti zvýšenia tvorby mlieka, čaje nie sú postačujúce pre zvýšenie tvorby mlieka), v doplnení kalorického príjmu bábätka kalorickými príkrmami a v zintenzívnení fyzického kontaktu s bábätkom. Súhrnne tieto kroky popisuje tento materiál:

https://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/strajk/

Podporte nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok
Poradňa dojčenia

4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA o.z

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú poradkyne pri dojčení združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.
Viac o združení

Podporte nás

Vykonávame veľké množstvo činností. Poradenstvo, osvetu, vzdelávanie, bojujeme za zmenu legislatívy, suplujeme štát… Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené a preto nám pomôže každá podpora a príspevok. Ďakujeme Vám za podporu!
Podporiť o.z. MAMILA

MAMILA o.z

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú poradkyne pri dojčení združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.
Viac o združení

Podporte nás

Vykonávame veľké množstvo činností. Poradenstvo, osvetu, vzdelávanie, bojujeme za zmenu legislatívy, suplujeme štát… Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené a preto nám pomôže každá podpora a príspevok. Ďakujeme Vám za podporu!
Podporiť o.z. MAMILA

Videá

Inštruktážne videá
Kontakt koža na kožu
Videá o dojčení
Predchádzajúci Nasledujúci