Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /var/www/mamila.sk/objects/forum/comment_page.php on line 5
Osýpky a dojčenie
Otázka
Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu v súvislosti s osýpkami. Mám podozrenie, že som sa nakazila vírusom osýpok a nie som si istá, či môžem kojiť môjho 9 mesačného synčeka, ak mám tento vírus v tele. Je možné, že ho prostredníctvom mliečka nakazím? Keď som sa chcela dať zaočkovať, na infekčnom oddelení mi povedali, že po zaočkovaní nebudem môcť kojiť synčeka dva týždne. Je to pravda? Vopred ďakujem za odpoveď. Lenka
Odpoveď
Milá Lenka,
existuje len veľmi málo chorôb, pre ktoré by dojčiaca matka mala prestať dojčiť a osýpky medzi ne nepatria. Zvlášť v prípade infekčných chorôb sa matky často nesprávne dozvedia, že musia prestať dojčiť. Väčšinu infekcií vrátane osýpok spôsobujú vírusy, pričom väčšina vírusových infekcií vrátane osýpok je najnákazlivejšia ešte pred tým, než matka vôbec tuší, že je už chorá. Keď už matka začne mať príznaky ochorenia, tak už pravdepodobne mohla preniesť túto chorobu na dieťa. Preto práve v čase, kedy matka začala byť chorá, dieťa potrebuje protilátky, ktoré sa už pred tým nachádzajú v materskom mlieku, spolu s množstvom ďalších imunitných látok, ktoré materské mlieko vždy obsahuje. Preto zvlášť, ak máte podozrenie, že môžete byť chorá, by ste mali pokračovať v dojčení.
Nie je pravda, že po očkovaní proti osýpkam nemôžete dojčiť. Dojčiace matky môžu podstúpiť potrebné očkovania.
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokPoradňa dojčenia
4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihuVšetko o dojčení
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety