Warning: session_start(): open(/var/lib/php/sessions/sess_01nk2b7vnjt2rj327dambv0k4u, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in /var/www/mamila.sk/engine/libs/class.admin.php on line 39

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/lib/php/sessions) in /var/www/mamila.sk/engine/libs/class.admin.php on line 39
Hranie sa s bradavkami (6936) - Poradňa dojčenia | MAMILA, o. z.
SK / CZ / UA

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /var/www/mamila.sk/objects/forum/comment_page.php on line 5

Hranie sa s bradavkami

Otázka

Dobry den, chcela by som vas poprosit o radu ohladom kojenia mojho uz takmer 10 mesacneho syna. Kojime sa od narodenia, no zhruba tak do pol roka sme sa aj dokrmovali UM z flasky, lebo som nemala dost mliecka. Maly bol vsak krasne nauceny aj na prsnik, aj na flasku. Prespal mi celu noc bez budenia a nocneho jedenia. Od pol roka sme zaviedli tuhe prikrmy, takze UM z flasky uz nepil, ked chcel, dokojila som ho. Tiez nam od polroka zacali rast zubky. Pri prvych dvoch spodnych bolo prisavanie a papanie bez zmeny, krasne sa prisal a vypil vsetko mliecko. Od 7.mesiaca, ked sa zacali tlacit horne zuby, sme sa zrazu zacali budit priemerne 3-5x za noc. Sal vsak dobre. Zjavne bol aj hladny a pri kazdom papani vsetko vypil. Asi posledny mesiac a pol sa vsak poriadne neprisaje, prsnik si iba vcucne a hra sa s nim, dudle ho, nesaje. A toto robi cca kazde 2 hod. kazdu noc. Ja potom musim vsetko natiahnute mluecko co nevypije odsavat a odstirekavat. Ked sme dali flasku odmietol ju, cumlik tiez (ten vsak nechce od narodenia), pokusala som sa ho utisit na rukach a znovu uspat nosenim, spievanim, hladkanim...ale to ho len nahnevalo a jedovito so strasnym revom a krikom si dozadoval svoje. Postupne stracam mlieko a uz zacinam byt unavena, manzel tiez. Prosim Vas, moze to byt zubkami? Mame to len pretrpiet a pockat kym to prejde? Alebo to treba nejako riesit? Vopred dakujem za akukolvek radu ci tip. Lenka

Lenka | 18.06.2018, 10:16

Odpoveď

Milá Lenka,

rast zúbkov nesúvisí s poklesom tvorby mlieka alebo s nespokojným správaním bábätka na prsníku. V tejto situácii vám odporúčame stretnúť sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Spoločne s poradkyňou vyhodnotíte pitie vášho bábätka pri dojčení a všetky ostatné kroky by sa mali odvíjať od tohto vyhodnotenia. Ak vaše bábätko skutočne prestáva na prsníku získavať dostatok mlieka, existujú spôsoby, ako tvorbu mlieka zvýšiť a ako zlepšiť dojčenie tak, aby bábätko bolo ochotné na prsníku ostať a piť mlieko.

Je však možné aj to, že spoločne s poradkyňou vyhodnotíte, že bábätko na prsníku pije a získava dosť mlieka a v takom prípade bude dôležité, aby ste spoločne prešli možné vysvetlenia pre správanie bábätka, ktoré pozorujete. Napríklad samotný fakt, že bábätko, ktoré sa dovtedy v noci nebudilo, sa začalo po 7 mesiaci budiť, je pomerne typický pre bábätká v tomto veku a nemusí vôbec súvisieť s tým, že by bábätko pilo málo mlieka. Prečítajte si viac o dôvodoch nočného dojčenia bábätiek:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/

Najviac zo všetkého vám však odporúčame osobné stretnutie s poradkyňou, aby ste mohli získať informácie a odporúčania na mieru šité vašej konkrétnej situácii, ktorú nie je jednoduché zhodnotiť prostredníctvom internetu.

Podporte nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok
Poradňa dojčenia

4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA o.z

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú poradkyne pri dojčení združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.
Viac o združení

Podporte nás

Vykonávame veľké množstvo činností. Poradenstvo, osvetu, vzdelávanie, bojujeme za zmenu legislatívy, suplujeme štát… Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené a preto nám pomôže každá podpora a príspevok. Ďakujeme Vám za podporu!
Podporiť o.z. MAMILA

MAMILA o.z

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú poradkyne pri dojčení združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.
Viac o združení

Podporte nás

Vykonávame veľké množstvo činností. Poradenstvo, osvetu, vzdelávanie, bojujeme za zmenu legislatívy, suplujeme štát… Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené a preto nám pomôže každá podpora a príspevok. Ďakujeme Vám za podporu!
Podporiť o.z. MAMILA

Videá

Inštruktážne videá
Kontakt koža na kožu
Videá o dojčení
Predchádzajúci Nasledujúci