Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /var/www/mamila.sk/objects/forum/comment_page.php on line 5
Osteoporoza a dojcenie
Otázka
Dobry den, mam 9mes. dieta, ktore stale dojcim i ked davame uz aj prikrmy. Prednedavnom mi zistili manifestnu osteoporozu a nasadili mi liecbu preparatom Forsteo( injekcie). Pravdaze odporucili ihned prestat dojcit. S liecbou som este stale nezacala a neprestala som dojcit. Mozte mi prosim poradit ci tym ked neprestanem dojcit a zacnem s liecbou neublizim dietatu? Stale vaham co spravit. Vopred vam velmi pekne dakujem za kazdu radu.
Odpoveď
Milá Lucia,
dojčenie sa považuje za vinné za všetko, čo sa deje v živote dieťaťa alebo jeho matky, naša spoločnosť skutočne nepodporuje dojčenie. Vaša situácia je toho dôkazom. Z hľadiska liečby, ktorú potrebujete, je pre vaše bábätko bezpečnejšie pokračovať v dojčení aj počas liečby. A nielen pre vaše bábätko, ale aj pre vás samotnú. Pretože pri dojčení je častým nesprávnym predpokladom, že dojčenie odčerpáva vápnik z kostí, že spôsobuje ich rednutie. Presný opak je pravdou. Matky by mali dojčiť aj pre svoje zdravie a jedným z dôvodov je aj to, že dojčenie z dlhodobého hľadiska chráni pred osteoporózou. Ak máte teraz problémy s hustotou kostí, potom je pre vás o to dôležitejšie dojčiť čo najdlhšie. Z hľadiska zdravia dojčiacich matiek pôsobí dojčenie pozitívne z hľadiska osteoporózy. Je navyše známe, že po skončení dojčenia sa matke mení skladba kostí a dopĺňa sa vápnik, čo je v rámci prevencie osteoporózy významné.
Vedecké dôkazy podporujúce dojčenie z hľadiska prevencie osteoporózy sú presvedčivé. Je časté, že mnohí lekári odporúčajú skončiť s dojčením pri akomkoľvek náznaku zdravotného problému, pretože dojčenie je brané ako vyčerpávajúce pre matku, odoberajúce jej živiny a bez skutočných dôkazov sa nesprávne považuje za zdroj akýchkoľvek problémov matky, hoci ak by matka nedojčila, tak by sa hľadala príčina inde.
A ďalší dôvod, pre ktorý sa odstavenie často odporúča, je že ľudia v tom "nevidia význam" a nemajú poznatky o tom, prečo je dojčenie pre dieťa po roku veľmi dôležité. Ak niekto o tomto nevie, je odstavenie automatická reakcia na akúkoľvek diagnózu matky. Zdá sa to byť "bezpečnejšie" odporúčanie, ktoré neberie do úvahy riziká nedojčenia, medzi ktoré patrí práve riziko osteoporózy. Prečítate si aj túto odpoveď z našej poradne:
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokPoradňa dojčenia
4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihuVšetko o dojčení
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety