Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /var/www/mamila.sk/objects/forum/comment_page.php on line 5
Antibiotiká a antihistaminika počas dojčenia
Otázka
Dobrý deň. Synček má 7 mesiacov. Doposiaľ bol plne dojčený, pred mesiacom som začala prikrmovať. Je to štvrté dieťatko v poradí, predošlé boli tież dojčené (17mes., 36mes., 26 mes.). Som alergička a mam aj astmu _ tu som vsak doteraz nepociťovala, ozvala sa len občas. Momentalne prechádzam infektom, mám infekčno alergický opuch hrdla. Mam užívať ventolin, ecobec, aerius, ATB Klacid. Penicilínovú radu antibiotík nemôžem, lebo mam na ne alergiu. Malinký je tiež teraz chorý, uživa tiež Klacid. Doposiaľ som počas dojčení neužívala žiadne lieky. 1. Môžem teraz dojčiť, keď užívam tieto lieky? Nepredavkujem ho Klacidom? Cez deň sme ho už začali prikrmovať umelým mliekom, plus prikrmy. 2. Nemám ho úplne odstaviť? Je predpoklad, že spreje ventolin a ecobec a tabletky aerius budem musiet brať dlhodobo. Ďakujem Vám za Vašu odpoveď.
Odpoveď
Milá Janka,
z hľadiska dojčenia je bezpečnejšie, aby ste pokračovali v liečbe počas dojčenia a to aj v prípade, že je predpoklad, že budete musieť niektoré lieky užívať dlhodobo. Do materského mlieka budú prechádzať stopové, zanedbateľné množstvá liečiva, ktoré nemajú akým spôsobom navýšiť dávku antibiotík, ktoré užíva vaše dieťatko. V tejto situácii je kľúčové nezačať dávať umelé mlieko, nehovoriac o tom, že ani v prípade, že by dieťa nebolo vôbec dojčené, by nemalo po 6 mesiaci dostávať umelé mlieko. Pokračovanie v dojčení je nesmierne dôležité aj z hľadiska rozvíjania synčekovej imunity a ochrany pred podobnou diagnózou uňho v budúcnosti.
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokPoradňa dojčenia
4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihuVšetko o dojčení
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety