Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /var/www/mamila.sk/objects/forum/comment_page.php on line 5
Biely flak na prsniku
Otázka
Dobry den, mam 6m dcerku, ktoru kojim. Na pravom prsniku v spodnej casti som si nasla biely flak velkosti 1x3cm. Mohlo by sa jednat o stratu pigmentu? Treba to riesit, odkedy som flak objavila nemeni sa ani nezvacsuje. Este by som sa rada opytala, mam znamu ktora sa lieci na rakovinu prsnika a bolo jej povedane, ze to ma z dlhodobeho kojenia (podotykam ze kojila dva roky) ze prsna zlaza sa prilis namahala a pre dietatko to uz aj tak nema vyznam. Zarazilo ma to, kedze vsade sa pise presny opak, na zaklade coho moze lekar nieco taketo vyslovit? Dceru planujem kojit dlhodobe. Velmi pekne dakujem
Odpoveď
Milá Martina,
problémy s prsníkmi a bradavkami nie je jednoduché riešiť prostredníctvom internetu. Fľak, ktorý popisujete, by mal vyhodnotiť kožný lekár a na základe stanovenia diagnózy určiť postup liečby, ak by bola potrebná. Z hľadiska dojčenia takýto fľak nepredstavuje dôvod, pre ktorý by ste nemali dojčiť. Z hľadiska prevencie rakoviny prsníka je absolútny nezmysel, že by dojčenie spôsobovalo rakovinu prsníka. Dojčiaca žena tiež môže dostať rakovinu prsníka, rovnako, ako dojčené dieťa môže bývať často choré. To však neznamená, že dojčenie nie je dôležitým faktorom pre prevenciu rakoviny prsníka alebo chorobnosti detí.
Dojčenie patrí medzi hlavný nástroj prevencie rakoviny prsníka. Všetky kampane zameriavajúce sa na prevenciu rakoviny prsníka by sa prednostne mali zamerať na dojčenie. Dojčenie dokáže významne znížiť pravdepodobnosť ochorenia na rakovinu. Na vzniku rakoviny prsníka sa môžu podieľať rôzne faktory. Zo všetkých možných faktorov, ktoré spôsobujú rakovinu prsníka, je však jeden faktor možné aktívne ovplyvniť. A týmto rizikovým faktorom je nedojčenie. Ukážkovým príkladom je situácia v Mexiku, v krajine, kde ešte pred siedmymi rokmi bolo vysoké percento dojčených detí. Potom vláda prestala chrániť matky pred marketingom umelej výživy. V priebehu piatich rokov v Mexiku klesli počty dojčených detí o 25 %. A následne sa výrazne zvýšila chorobnosť detí ale aj matiek – počty žien, ktoré mali rakovinu prsníka stúpli o 58 % – len za obdobie posledných 5 rokov.
Okrem prevencie rakoviny prsníka je dojčenie tiež prevenciou pre rakovinu vaječníkov, maternice a endometria, chráni proti osteoporóze, znižuje potrebu inzulínu diabetičiek počas dojčenia, spravidla odďaľuje návrat plodnosti a na dlhú dobu potláča ovuláciu, dojčiace matky po pôrode spravidla ľahšie schudnú.
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokPoradňa dojčenia
4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihuVšetko o dojčení
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety