Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /var/www/mamila.sk/objects/forum/comment_page.php on line 5
Zvysena hladina estradiolu a ukoncenie dojcenia
Otázka
Dobry den, dcerka ma 16 mesiacov a stale ju kojim. Masko papa len domace. Ma zvacsene prsne zlazy. Na endokrinologii nam z odberu bola zistena zvysena hladina hormonu estradiolu. Doktorka nam odporucila ukoncenie dojcenia z dovodu ze moje hormony prechadzaju do mlieka. Velmi by som este chcela dojcit. Je potrebne podla vas ukoncenie dojcenia?
Odpoveď
Milá Kristína,
nie je jediný dôvod, pre ktorý by ste mali pri takomto stave uvažovať o ukončení dojčenia. Ak by dojčenie spôsobovalo zvýšené hladiny estrogénu v tele dojčeného dieťaťa, potom by takúto situáciu riešila drvivá väčšina dojčených detí. Dojčenie nie je dôvodom pre túto situáciu a odstavenie nielenže dcérkinu situáciu nezlepší, pretože nemá ako, ale ju navyše ohrozí rizikami predčasného odstavenia, ktoré sa týkajú dcérky, ale aj vás. Môžete ďalej dojčiť ako doposiaľ bez obmedzení, nijako svoje dieťa dojčením neohrozujete. Hladiny estrogénu v materskom mlieku nie je možné navýšiť tým, že matke sa vráti cyklus, pretože existuje mechanizmus, ktorý udržiava hladiny estrogénu v materskom mlieku nízke, bez ohľadu na to, aké hladiny estrogénu má žena. A preto sa nezvyšujú, ani keď má žena počas menštruačného cyklu pred ovuláciou vysoké hladiny estrogénu a presne z tohto dôvodu nie je dôvod odstaviť ani v prípade, že napríklad žena v centre asistovanej reprodukcie počas dojčenia podstupuje liečbu vysokými hladinami estrogénu. Hľadajte preto s lekárkou skutočné príčiny tejto situácie.
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokPoradňa dojčenia
4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihuVšetko o dojčení
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety