Warning: session_start(): open(/var/lib/php/sessions/sess_345r54fpt0f9lpd7dpulbr6e6o, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in /var/www/mamila.sk/engine/libs/class.admin.php on line 39

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/lib/php/sessions) in /var/www/mamila.sk/engine/libs/class.admin.php on line 39
Kravske mlieko a mliecne vyrobky (5763) - Poradňa dojčenia | MAMILA, o. z.
SK / CZ / UA

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /var/www/mamila.sk/objects/forum/comment_page.php on line 5

Kravske mlieko a mliecne vyrobky

Otázka

Pozdravujem, moja dcerka ma 6 mesiacov. Je plne dojcena, s prikrmami zaciname metodou BLW a zatial to nema vplyv na dojcenie - dcerka sa dojci rovnako casto i intenzivne tak ako doposial. Od narodenia krasne pribera a nemam pochybnosti o nedostatku mlieka.Prve tri mesiace mi ale trvalo odhalit jej problemy s kravskou bielkovinou, mavala koliky. Po vysadeni kravskeho mlieka a vyrobkov z neho koliky prestali. Opatovne som skusala v malych mnozstvach zaradit do svojho jedalnicka kravske mlieko, ale vzdy s tym istym vysledkom - v malych mnozstvach (v kave, alebo cokolade) jej sposobuje plyny, vo vacsich mava vecerne krce. Preto by mi pomohlo, ak by ste mi poradili, akym sposobom mam najskor do svojho jedalnicka a neskor aj do dcerkinho zavadzat mlieko, ci je intolerancia uz dozivotna, alebo z nej skratka vyrastie. Lebo popravde, mliecne vyrobky mi velmi chybaju. ps: este by ma zaujimalo, ako je to v tehotenstve. Viem, ze materske mlieko sa tvori z krvi a babo v brusku je zivene prostrednictvom matkinej krvi - ma babo taketo problemy uz v brusku, len o nich nevieme, lebo jeho plac nepocujeme? Pocas tehotenstva som jedla mliecne vyrobky vydatne (co povazujem za zdrave pre babo i matku).

Majka | 09.05.2017, 14:48

Odpoveď

Milá Majka,

tento stav (z vašich informácií pravdepodobne alergia na bielkovinu kravského mlieka) nie je nemenný a väčšina detí z neho vyrastie a potom neskôr nemajú problémy.  Je možné, že vaša dcérky nebude mať s výrobkami z kravského mlieka problém už čoskoro.  Ak chcete, môžete to v určitých intervaloch testovať - raz za určité obdobie jej môžete dať napríklad trošku jogurtu a môžete pozorovať jej reakciu.  A podľa toho sa riaďte. Ak žiadna reakcia nenastane, môžete skúšať väčšie množstvá jogurtu či iných mliečnych výrobkov, ktoré v rodine konzumujete. A zároveň s tým môžete potom zaradiť mliečne výrobky aj do svojej stravy. 

Áno, materské mlieko sa tvorí z krvi. A to znamená, že v materskom mlieku sa nachádza len minimum cudzorodých bielkovín a navyše tieto cudzorodé bielkoviny dostáva dieťa v materskom mlieku aj spolu s inými látkami, ktoré pomáhajú dieťaťu, aby ich trávilo a samo sa pripravilo na ich konzumáciu pri zavádzaní príkrmov.

Bábätko v brušku dostáva výživu cez placentu a následne sa cez pupočník dostáva krv priamo do tela bábätka. Toto znamená dve veci:
a) že placenta niektoré látky pre dieťa filtruje
b) že krv ide priamo do krvného obehu dieťaťa a nie do tráviaceho traktu
c) okrem toho bábätko v brušku prehĺta malé množstvo plodovej vody, čím sa pripravuje na dojčenie.

Podporte nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok
Poradňa dojčenia

4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA o.z

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú poradkyne pri dojčení združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.
Viac o združení

Podporte nás

Vykonávame veľké množstvo činností. Poradenstvo, osvetu, vzdelávanie, bojujeme za zmenu legislatívy, suplujeme štát… Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené a preto nám pomôže každá podpora a príspevok. Ďakujeme Vám za podporu!
Podporiť o.z. MAMILA

MAMILA o.z

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú poradkyne pri dojčení združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.
Viac o združení

Podporte nás

Vykonávame veľké množstvo činností. Poradenstvo, osvetu, vzdelávanie, bojujeme za zmenu legislatívy, suplujeme štát… Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené a preto nám pomôže každá podpora a príspevok. Ďakujeme Vám za podporu!
Podporiť o.z. MAMILA

Videá

Inštruktážne videá
Kontakt koža na kožu
Videá o dojčení
Predchádzajúci Nasledujúci