Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /var/www/mamila.sk/objects/forum/comment_page.php on line 5
Atopický ekzém u dojčiacej matky a skrížená potravinová alergia
Otázka
Dobrý deň, v posledných rokoch sa u mňa začala veľmi intenzívne prejavovať skrížená potravinová alergia. Bola mi zistená alergia na brezu, palinu a ambróziu, zvýšený bol aj histamín. Atopický ekzém mám diagnostikovaný od detstva. S príchodom kvitnutia brezy sa u mňa spustil veľmi silný ekzém, predovšetkým na tvári, prejavujúci sa extrémnou suchosťou, začervenaním, svrbením a pálením. Momentálne som dojčiaca matka, ktorá vyslovene prežíva boj s tým, čo si vložiť do úst. Pri krvných testoch sa ukázalo, že by som nemala konzumovať mliečne výrobky, orechy, semená, strukoviny, ovocie, zeleninu a pod. Moje IgE je momentálne 470. Hoci sa usilujem o eliminačnú diétu, neprimerané (výlučne) kožné reakcie mám stále (pery mávam veľmi precitlivené). Niečo však ako matka jesť musím, hlavne bielkoviny, ale som skutočne zúfalá. Pár krát som si už aplikovala kortikoidnú masť Afloderm, ale obávam sa, že to z dlhodobého hľadiska nie je riešenie. Tiež prosím o radu, čo je pre mňa vhodné na denné premazávanie pokožky. Vopred srdečná vďaka!
Odpoveď
Milá Veronika,
vo vašej situácii je ešte o to dôležitejšie pokračovať v dojčení, pretože dojčením do prirodzeného odstavenia môžete pomôcť dieťatku, aby sa jeho imunitný systém rozvíjal čo najlepšie a tak ho možno ochránite pred mnohými diagnózami v budúcnosti.
Z hľadiska dojčenia môžete urobiť tie opatrenia, ktoré potrebujete urobiť pre to, aby bola vaša diagnóza zvládnuteľná. Môžete mať takú diétu, akú potrebujete a nemusíte sa obávať o to, či sa vám bude tvoriť dostatočne výživné mlieko – aj mlieko matiek, ktoré sú podvyživené, obsahuje všetky látky, ktoré bábätko potrebuje. Rovnako sa nemusíte obávať histamínu v materskom mlieku vzhľadom na vašu histamínovú intoleranciu a ani zvýšenej hladiny protilátok. Toto všetko nepredstavuje pre bábätko problém.
Môžete používať aj lieky, ktoré potrebujete užívať, či už by to boli antihistaminiká alebo kortikoidy – k týmto liekom si prečítajte túto odpoveď z našej poradne:
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokPoradňa dojčenia
4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihuVšetko o dojčení
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety