Warning: session_start(): open(/var/lib/php/sessions/sess_hrpu69ibafkdefh6kr86t9bhe6, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in /var/www/mamila.sk/engine/libs/class.admin.php on line 39

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/lib/php/sessions) in /var/www/mamila.sk/engine/libs/class.admin.php on line 39
Zvýšenie tvorby materského mlieka počas tehotenstva (5675) - Poradňa dojčenia | MAMILA, o. z.
SK / CZ / UA

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /var/www/mamila.sk/objects/forum/comment_page.php on line 5

Zvýšenie tvorby materského mlieka počas tehotenstva

Otázka

Dobrý deň, Rada by som sa spýtala či a ako je možné zvýšiť tvorbu materského mlieka v tehotenstve. Môj synček má 19 mesiacov a hoci ho nedojčím kŕmim ho výlučne odstriekaným materským mliekom. Zhruba vo februári sa mi začalo mliečko tratiť. Spočiatku som si myslela že ide len o prechodnú záležitosť a začala som mliečko častejšie odsávať ale napriek tomu ho odsajem každým dňom menej. Zhruba koncom februára som zistila že čakám opäť dieťatko a hoci mi lekár odporučil kvôli zdravotnému stavu potrat rozhodla som sa dieťatko donosiť ak to bude možné. Napriek tomu by som chcela však aj naďalej kŕmiť svojho synčeka materským mliečkom lenže mám ho každým dňom menej. Hoci mliečko častejšie odsávam výsledkom sú len bolestivé bradavky ale mliečka sa viac netvorí práve naopak. Premýšľala som nad užívaním senovky alebo benediktu lekárskeho ale ich užívanie sa v tehotenstve neodporúča. Drobcovi som už bola nútená zrušiť obedňajšie kŕmenie a nerada by som aby prišiel o mliečko úplne má ho totiž veľmi rád. Skúšali sme mu obedňajšie kŕmenie nahradiť umelým dojčenským mliekom ale napriek tomu že sme vyskúšali štyri značky nechce ho a tak sa bojím že ak sa mi stratí mliečko úplne zostane bez mliečka aj môj malý. Preto Vám budem veľmi vďačná za akúkoľvek radu. Ďakujem

Katarína | 10.04.2017, 08:44

Odpoveď

Milá Katarína,

v tehotenstve sa skutočne výrazne znižuje tvorba materského mlieka. Vzhľadom na to, že táto zmena odráža hormonálne zmeny, ktoré sa dejú v tehotenstve a teda tvorba mlieka sa znižuje na hormonálnom podklade, neexistuje spôsob, akým by bolo možné v tehotenstve zvýšiť tvorbu mlieka. Neodporúčame vám za týmto účelom skúšať užívať akékoľvek prostriedky pre zvyšovanie tvorby mlieka, bude to zbytočné, tvorbu mlieka nezvýšia.

1,5-ročné dieťatko by síce určite profitovalo z toho, keby sa mohlo dojčiť a ak nie je dojčené, z toho, že by mohlo piť odstriekané materské mlieko, ale je skutočne možné, že bude pre vás náročné získavať materské mlieko odsávaním. Môžete skúsiť odstrekovanie – je šetrnejšie k bradavkám, ktoré sú vplyvom tehotenstva citlivejšie, ale neočakávajte, že odstriekate také množstvá mlieka, ako pred otehotnením.

Aj v tomto veku dieťatka môžete skúsiť podávať mu darcovské materské mlieko – skúste sa spojiť s poradkyňou pri dojčení vo vašom okolí, je pravdepodobné, že viaceré z matiek, s ktorými spolupracovala, majú v mrazničke prebytky mlieka, ktoré by mohol váš synček využiť.

V tejto situácii je dobré vedieť, že dieťa v tomto veku už umelé mlieko nepotrebuje. Prečítajte si toto stanovisko WHO, v ktorom  Svetová zdravotnícka organizácia uvádza, že ak sa umelé mlieko používa po 6 mesiaci, je to zbytočné a škodlivé:

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/pokracovacie-mlieka/

Ak je to možné, nechajte svoje dieťatko jesť pestrú a čerstvú stravu. Ak ste doteraz používali mlieko vo fľaši ako prostriedok pre uspatie dieťatka, je dobrý čas skúsiť nájsť iný spôsob uspávania. Ak hovoríme o mlieku v strave ako súčasť normálneho jedenia, potom kravské (alebo iné) mlieko môže tvoriť súčasť jeho stravy, rovnako, ako tvorí súčasť stravy časti dospelých ľudí, ktorí pijú mlieko a jedia mliečne výrobky – do tejto miery môže kravské mlieko konzumovať aj váš synček. Všetky ostatné pravidlá ohľadne mliečnych výrobkov sa týkajú otázky zdravej výživy, a tie je možné nájsť na mnohých iných miestach. 

Ku koncu tehotenstva sa tvorba mlieka zvyšuje, v tomto čase možno znova pre synčeka získate dostatok materského mlieka a rovnako môže pokračovať v pití vášho mlieka po pôrode. Je dokonca možné, že sa po pôrode aj prisaje, máme skúsenosť s mnohými deťmi, ktoré to urobili a dojčili sa potom ďalšie mesiace až do prirodzeného odstavenia.

Podporte nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok
Poradňa dojčenia

4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA o.z

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú poradkyne pri dojčení združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.
Viac o združení

Podporte nás

Vykonávame veľké množstvo činností. Poradenstvo, osvetu, vzdelávanie, bojujeme za zmenu legislatívy, suplujeme štát… Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené a preto nám pomôže každá podpora a príspevok. Ďakujeme Vám za podporu!
Podporiť o.z. MAMILA

MAMILA o.z

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú poradkyne pri dojčení združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.
Viac o združení

Podporte nás

Vykonávame veľké množstvo činností. Poradenstvo, osvetu, vzdelávanie, bojujeme za zmenu legislatívy, suplujeme štát… Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené a preto nám pomôže každá podpora a príspevok. Ďakujeme Vám za podporu!
Podporiť o.z. MAMILA

Videá

Inštruktážne videá
Kontakt koža na kožu
Videá o dojčení
Predchádzajúci Nasledujúci