Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /var/www/mamila.sk/objects/forum/comment_page.php on line 5
Kojenie
Otázka
Dobrý den chcem sa spýtať pár otázok : 1. Vydrží mi mliecko aj ked budem cez deň len odsavat a dávať z fľašky? 2.bola som pred pôrodom dosť tuhá fajčiarka ale ako som sa dozvedela že som tehotna prestala som ...lenže 2 mesiace po pôrode som si pár krát dopriala 1až 3 slabe cigaerty denne az po kojeni...Ide z toho veľa do mlieka?viem nemala by som vôbec nechcem malému uškodiť to nie len mám dosť starosti a to mi trošku pomôže. Na odreagovanie
Odpoveď
Milá Lenka,
ak je možné, aby bolo bábätko dojčené a získavalo mlieko priamo z prsníka, toto je najlepšia možnosť a stojí za to urobiť všetky možné kroky pre to, aby to takto mohlo ostať. Materské mlieko, ktoré bábätko pije po odsatí, nie je úplne to isté mlieko, ktoré získava priamo z prsníka. Kŕmením fľašou sa strácajú všetky ostatné faktory, ktoré sú na dojčení dôležité – bábätko nepoužíva tie svaly, ktoré by používalo pri dojčení a to vplýva negatívne na správny rozvoj čeľuste, ústnej dutiny, postavenie zubov. Správne formovanie ústnej dutiny ovplyvňuje postavenie aj iných dôležitých súčastí hlavy dieťaťa – napr. veľkosti nosových štrbín, postavenie Eustachovej trubice, hltana atď. Dojčenie je mimoriadne dôležité v rozvoji mozgu dieťaťa. Satie na prsníku pomáha regulovať činnosť srdiečka dieťaťa, jeho dýchanie, znižuje hladiny stresových hormónov a znižuje prežívanie bolesti. Všetky tieto faktory nie je možné a jednoduché nahradiť iným spôsobom a ich absencia prináša riziká pre bábätko.
A máte pravdu, je pravdepodobné, že ak budete mlieko odsávať a prestanete dojčiť, bude ťažké udržať dostatočnú tvorbu materského mlieka z dlhodobého hľadiska. Práve preto, že odsávanie nie je to isté, ako dojčenie a nestimuluje tvorbu mlieka tak, ako dojčenie.
Preto kľúčovou otázkou vo vašej situácii je, čo by sa dalo urobiť preto, aby ste nemuseli odsávať a kŕmiť bábätko materským mliekom mimo prsníka. Vo vašej otázke nehovoríte nič o dôvodoch tejto situácie. Z našich skúseností, aj v mnohých situáciách, ktoré mamičky alebo ich okolie považujú za neriešiteľné v zmysle udržania dojčenia, existujú rôzne riešenia, na ktoré ste nemuseli ani pomyslieť a ktoré by mohli pomôcť udržať dojčenie. Skúste si prečítať napr. túto sekciu našich stránok, kde máme zodpovedané rôzne otázky, napr. ako zvládnuť štúdium popri starostlivosti o malé bábätko, či návrat do práce popri dojčení:
http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odlucenie-od-dietata/
Možno v nich nájdete inšpiráciu. Alebo vám odporúčame priamo sa skontaktovať s poradkyňou pri dojčení osobne:
http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/
aby ste sa spoločne o týchto dôvodoch detailne porozprávali a pokúsili sa nájsť riešenie, ako tieto situácie zvládnuť popri dojčení. Poradkyňa pri dojčení vám takisto bude vedieť pomôcť ako udržať tvorbu mlieka, ak by odsávanie bolo pre vás skutočne jediná možnosť.
A v prípade, že odsávanie bude skutočne jediná možnosť, potom bude dôležité, aby ste to robili a aby bábätko mohlo aspoň získavať materské mlieko. Toto je stále bezpečnejšia možnosť, ako keby dostávalo darcovské materské mlieko alebo keby muselo piť umelé mlieko. Z vašej otázky nevyplýva, aké staré je bábätko, spoločne s poradkyňou pri dojčení by ste sa mohli porozprávať aj o zavádzaní príkrmov, či by vo vašej situácii nepredstavovali jedno z možných riešení.
Zachovanie dojčenia je vo vašom prípade prioritou aj kvôli tomu, že ste znova začali fajčiť. Ak nedokážete situáciu s fajčením momentálne zvládať inak, než tak, že si občas zapálite, potom je dôležité pokračovať v dojčení. Skúste však dôkladne zvážiť ešte aj možnosť, že by ste fajčiť prestali. Podarilo sa vám to v tehotenstve a to znamená, že ste schopná túto závislosť prekonať, ak máte dostatočne silnú motiváciu. A vaše zdravie a vaša rodina by mohli byť dostatočne silnou motiváciou aj teraz. Nezostávajte v tejto situácii sama, zbaviť sa tejto závislosti môže byť bez pomocnej ruky veľmi ťažké, vyhľadajte centrum, v ktorom by vám pomohli prestať fajčiť. Táto pomoc existuje a môže vám výrazne dodať energiu pokračovať v nefajčení.
Ak však skutočne momentálne fajčiť nedokážete prestať a nedokážete ani znížiť počet cigariet, potom neprestávajte kvôli fajčeniu dojčiť. Práve naopak, fakt, že nedokážete prestať fajčiť, by mal byť o to silnejšou motiváciou, ako hľadať riešenie, pri ktorom by ste mohli pokračovať v dojčení, nielen v odsávaní materského mlieka. Bábätko z rodiny, v ktorej sa fajčí, potrebuje extra ochranu dojčením. Dojčenie totiž dokáže eliminovať niektoré negatívne dôsledky fajčenia a dojčené deti, ktorých matky fajčia, sú štatisticky zdravšie ako nedojčené deti, ktorých matky fajčia. Takže pokračujte v dojčení. Dojčenie bude dieťaťu okrem mlieka poskytovať aj mnohé imunitné látky a protilátky, vďaka čomu bude podporovať jeho zdravie, obzvlášť čo sa týka horných dýchacích ciest, ktoré fajčenie zaťažuje. Materské mlieko vystiela nielen sliznice čreva, čím podporuje imunitu bábätka, ale aj sliznice horných dýchacích ciest, a to je v prípade, že dojčíte a neviete prestať fajčiť dôležitá ochrana pre vaše bábätko, ktorú umelé mlieko okrem mnohých iných vecí neposkytuje. Nečasujte cigarety podľa dojčenia, dojčite svoje dieťatko podľa jeho potreby. Nezabudnite, že pri spoločnom spaní s bábätkom, by sa matka-fajčiarka mala pred spaním osprchovať, vrátane vlasov.
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokPoradňa dojčenia
4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihuVšetko o dojčení
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety