Warning: session_start(): open(/var/lib/php/sessions/sess_mhgt4ool7jdp49is6705mtiase, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in /var/www/mamila.sk/engine/libs/class.admin.php on line 39

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/lib/php/sessions) in /var/www/mamila.sk/engine/libs/class.admin.php on line 39
Nonstop zablokovane mliekovody (5641) - Poradňa dojčenia | MAMILA, o. z.
SK / CZ / UA

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /var/www/mamila.sk/objects/forum/comment_page.php on line 5

Nonstop zablokovane mliekovody

Otázka

Dobry den chcela by som sa spytat co robit ked mam uz skoro dva tyzdne nonstop zablokovane mliekovody...kapustne listy masaze horuca sprcha lecitin rucne odstriekavanie v malych mnozstvach pred kazdym kojenim nic nepomaha.teplotu nemam.a z malych hrciek sa mi spravila jedna velka hrca v prsnikoch a bolia hlavne pod pazuchami.prsia striedam kazde kojenie dam iny.lenze ked sa mi pri kojeni ulavi v jednom za dve hodiny mi ide prasknut druhy uz su take tvrde a tuhe ze sa nedaju pomaly ani stlacit.moj maly ma reflux ked vypije malo neulavi sa mi vobec ked vypije vela grcka prudom a aj 5 krat za sebou.odsavacku nepouzivam vobec.ten lecitin mi krasne pomohol na 4.den uzivania ale po dvoch dnoch sa to vratilo a mam to este horsie.neviem ci na to nebude treba uz antibiotika aj ked nechce sa mi ich moc jest.laktacne mi poradili ale nic nezabralo z toho.moze to tak byt uz furt alebo sa mi niekedy samo upravi dopyt a ponuka?tie hrce asi same nezmiznu ci ano?bojim sa ze to bude uz zapal.bielu bodku nemam na bradavke ziadnu.vdaka.

Marta | 21.03.2017, 15:23

Odpoveď

Milá Marta,

situáciu, v ktorej máte dva týždne hrču v prsníku a táto hrča sa nemení, situácia sa nezlepšuje, je pravdepodobne dobré zhodnotiťa toto nie je možné prostredníctvom internetu – problémy s prsníkmi a bradavkami nie je možné diagnostikovať prostredníctvom internetu.

To, čo opisujete, čisto podľa popisu nevyzerá byť ako zápal prsníka. Píšete o bábätku, ktoré má reflux, nepíšete, aké staré je bábätko, ale z toho, čo popisujete, sa zdá, že veľmi dôležité pre riešenie tejto situácie je zhodnotiť dojčenie, jeho výdatnosť a najmä to, či je bábätko správne prisaté a či neovplyvňujú jeho správnosť prisatia aj ďalšie faktory, ako napr. prirastená podjazyková uzdička.

Odporúčame vám znova sa skontaktovať s poradkyňou pri dojčení z nášho zoznamu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Odporúčame vám nepoužívať v tejto situácii kapustové listy, ani nijako nechladiť prsníky. Kapustové listy majú schopnosť znížiť tvorbu mlieka, preto ich používame len vo výnimočných prípadoch a výlučne v situácii prílišného naliatia prsníkov na 3. – 4. deň po pôrode, nie v situácii zablokovaných mliekovodov, hoci subjektívne sa môžete cítiť s chladivým obkladom lepšie. Chlad v tejto situácii nie je žiaduci.

Užívajte lecitín aj naďalej, ak vám pomáha.

Okrem toho sú opatrenia, ktoré by vám mohli pomôcť:

a) ak sa upchatie opakuje stále na rovnakom mieste, môže vám pomôcť, ak by ste dané miesto masírovali opačnou stranou elektrickej kefky

b) bolo by dobré zistiť, či zablokovanie nesúvisí ešte s nejakých iným problémom a či by vám ešte nepomohla ďalšia liečba. Bolia vás bradavky?

c) niekedy by vám mohli pomôcť niektoré opatrenia z tohto dokumentu, ak by sa niektorý z popisov na vás hodil:

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/kandidoza/

d) skúste mliekovod zahriať a masírovať ešte predtým, než sa situácia rozvinie do úplne zablokovaného mliekovodu

e) skúste zistiť, či ešte nie sú nejaké konkrétne veci, ktoré u vás zablokovanie mliekovodu sprevádzajú/spôsobujú

f) jeden faktor, ktorý okrem iného súvisí so zablokovanými mliekovodmi, je váš odpočinok.

Úplne najlepšie by bolo skonzultovať celú situáciu s poradkyňou, aby ste sa rozhodli, ktoré kroky môžu byť vo vašom prípade užitočné.

Podporte nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok
Poradňa dojčenia

4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA o.z

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú poradkyne pri dojčení združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.
Viac o združení

Podporte nás

Vykonávame veľké množstvo činností. Poradenstvo, osvetu, vzdelávanie, bojujeme za zmenu legislatívy, suplujeme štát… Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené a preto nám pomôže každá podpora a príspevok. Ďakujeme Vám za podporu!
Podporiť o.z. MAMILA

MAMILA o.z

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú poradkyne pri dojčení združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.
Viac o združení

Podporte nás

Vykonávame veľké množstvo činností. Poradenstvo, osvetu, vzdelávanie, bojujeme za zmenu legislatívy, suplujeme štát… Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené a preto nám pomôže každá podpora a príspevok. Ďakujeme Vám za podporu!
Podporiť o.z. MAMILA

Videá

Inštruktážne videá
Kontakt koža na kožu
Videá o dojčení
Predchádzajúci Nasledujúci