Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /var/www/mamila.sk/objects/forum/comment_page.php on line 5
Dojcenie a menstruacia
Otázka
dobry den, mam 15-mesacne dieta. menstruciu mam od 7. mesiaca a vsetko bolo v poriadku. az pri poslednych troch ssa mi stalo, ze som musela dokrmovat s um v noci. maly pije vtedy tak ko obvykle aj v noci sa bude v ten isty cas. ale mlieko nieje. ked skonci ms, tak zase mlieko je. v noci papa asi 2-3x. najskor som si myslela, ze nemoze spat alebo mu idu zuby. neobvykle mol vela na prse a tahal a nejedol. skusila som,odsavat mlieko a nic neslo, mozno 10ml. tak som 2-3 noci dokrmovala a potom ok. opakovalo sa to pri dalsej ms a potom este pri dalsej. viete mi poradit, co spravit, aby sa to nestavalo, pripadne nejaky tip, radu? dakujem
Odpoveď
Milá Andrea,
kľúčovou otázkou vo vašej situácii je, či na pokles tvorby mlieka nejakým spôsobom reaguje vaše dieťatko. Odmieta prsník? Je na prsníku nespokojný? Alebo naopak v týchto dňoch sa dojčí omnoho častejšie alebo dlhšie? Od odpovedí na tieto otázky by sa mali odvíjať riešenia. Z vašej otázky sa skôr zdá, že dieťa sa dojčí rovnako bez ohľadu na to, ako vy vnímate zmeny v tvorbe mlieka alebo bez ohľadu na to, koľko mlieka dokážete odsať. V prípade, že vaše dieťatko na to, ako vy vnímate vašu tvorbu mlieka nijakým spôsobom nereaguje a teda dojčí sa rovnako, ako tie dni pred tým, potom nie je potrebné žiadne riešenie, len pokračovať v dojčení. Hoci je možné, že vám kolíše tvorba mlieka okolo menštruácie, ak sa dieťa dojčí bez problémov ďalej, nie je potrebné nič robiť. A ani dokrmovať – ak sa bábätko bude ochotné naďalej prisávať a dojčiť, nie je potrebné ho dokrmovať. V 15 mesiacoch už umelé mlieko nemá dieťa dostávať ani v prípade, že by vôbec nebolo dojčené:
http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/pokracovacie-mlieka/
Deti v tomto veku sa už typicky dojčia bez ohľadu na to, koľko mlieka reálne pijú z prsníka. Z tohto pohľadu bude dojčenie pokračovať ďalej bez problémov, ak ani teraz nepozorujete, že by synček reagoval nespokojnosťou pri dojčení alebo inými príznakmi.
Ak synček skutočne tieto dni pije menej mliečka, dokážete to vykompenzovať príkrmami a tekutinami navyše. Ak by to bolo potrebné, existujú aj v tomto čase po pôrode účinné kroky, ako zvýšiť tvorbu mlieka, pre ich realizáciu by ste ale mali byť v osobnom kontakte s poradkyňou pri dojčení:
http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/
a spoločne s poradkyňou by ste mali súčasne pátrať po prípadných príčinách poklesu tvorby mlieka:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokPoradňa dojčenia
4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihuVšetko o dojčení
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety