Warning: session_start(): open(/var/lib/php/sessions/sess_8arifc02c3evp9o88e0rncoi71, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in /var/www/mamila.sk/engine/libs/class.admin.php on line 39

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/lib/php/sessions) in /var/www/mamila.sk/engine/libs/class.admin.php on line 39
Nenalievajuci sa prsnik (5537) - Poradňa dojčenia | MAMILA, o. z.
SK / CZ / UA

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /var/www/mamila.sk/objects/forum/comment_page.php on line 5

Nenalievajuci sa prsnik

Otázka

Dobry vecer, zufalo Vas prosim o radu. Mam 6m syna,dojceny vylucne (zaroven 3a3/4r dcerku,tandem,rano a vecer), prsniky nerozdelene,i ked viacmenej som jej davala dopit z prsnika po babatku. S mliekom som nikdy nemala problem,max 1xupchate mliekovody. Moj problem je,ze uz druhy den mam pravy prsnik s uplne slabym tokom,pricom sa mi doteraz nalievali striedavo,ked maly sal. Nasadila som si senovku plus bened. 3x3plus3(po konz,, Vasou laktacnou,kt ma tiez dlhodobe dojcenie plus tandem),mne zvykla zaberat obycajna hrozn.stava..a teraz zatial nic.Robim vsetko co odporucate v podobnych odpovediach (skin to skin,kupkanie,prikladanie atd atd.).Jeho sanie z daneho prsnika je,ze si trikrat cucne a odtiahne sa.prsnik drzim stlaceny.Mam uplnu paniku a strach (kt je urcite kontraproduktivny),ze pridem o mlieko,ze je v tom nejaka vazna pricina a pod. Prosim Vas o akesi upokojenie,radu.Velmi mi zalezi na dojceni malickeho.Je pravdou,ze som dost vycerpana (par zlych noci),taktiez hoci nemam menstruaciu este,mam pocit pobolievania v podbrusku akoby mala prist. Ine mi nenapada. Neviem si to vysvetlit preco :(((. (mozno sa stalo,ze ten druhy prsnik som castejsie davala v noci,neviem).Prosim,je mozne,ze sa to obnovi?Neznamena to hroziacu uplnu stratu mliecka?prikrmy sme este nezacali,prisaty je krasne.Dakujem za odpoved.(bolesti ziadne,prsnik uplne makky,pri stlaceni v nom mlieko je ale nestrieka skor kvapka).Zuzana

zuzana | 22.02.2017, 15:01

Odpoveď

Milá Zuzana,

prostredníctvom internetu nie je možné vašu situáciu vyhodnotiť. Je možné, že sa vôbec nič nedeje a že o pár dní sa všetko vráti do starých koľají. Je dobré, že ste sa v tejto situácii obrátili na poradkyňu pri dojčení. Z vašej otázky to nie je úplne zrejmé – stretli ste sa s poradkyňou aj osobne? Zvyšovať tvorbu mlieka vám odporúčala na základe toho, čo ste spoločne pri dojčení vyhodnotili?

Prešli ste spoločne s poradkyňou zoznam možných príčin poklesu tvorby mlieka, napr. prirastenú podjazykovú uzdičku a iné možné príčiny?

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Správanie bábätka pri dojčení je také, ako ste popísali pri každom jednom dojčení? Alebo sa stáva len v určitých situáciách? Je dojčenie iné, ak sa bábätko prisáva v polospánku? Je iné v noci? Je iné v domácich podmienkach a iné vonku? Podobá sa správanie bábätka na to, ktoré popisujú mamičky v úvode tohto článku?

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

Alebo sa nespráva nespokojne?

Jedna vec je istá, ak sa momentálne obávate o tvorbu mlieka, možno vás upokojí, že samotný stres alebo vyčerpanie a obavy nedokážu znížiť tvorbu mlieka. Hoci by možno bolo dobré, ak by ste v tejto situácii mali možnosť získať pomoc od rodiny alebo priateľov, aby ste si mohli oddýchnuť a tráviť viac času v kontakte s bábätkom.  A samozrejme, že je možné aj dlhodobé dojčenie z jedného prsníka, ale oplatí sa podniknúť kroky, aby sa dieťa dojčilo z oboch prsníkov. 

Skúste sa stretnúť s poradkyňou pri dojčení osobne a celé to poriadne prejsť, získať odpovede na tieto otázky. Ak by skutočne poklesla tvorba mlieka, potom vám poradkyňa odporučí účinné prostriedky pre zvýšenie tvorby mlieka, pomôže vám hľadať príčinu, pre ktorú mohla tvorba mlieka klesnúť a odstrániť ju. Naďalej bábätku ponúkajte prsník v kontakte koža na kožu, trávte veľa času vo fyzickom kontakte, ponúkajte prsník bábätku často, kedykoľvek by sa vám zdalo, že by sa mohlo chcieť prisať. Môže fungovať  vytvárať príležitosti pre prisatie dieťatka aj k horšiemu prsníku – napr.:
• Noste dieťa v nosiči (šatka, babyvak...).
• Spite s ním v posteli.
• Umožnite mu kontakt koža na kožu.
• Okúpte sa s ním.
• Uspávajte ho v náručí (napr. v nosiči).
• Vo vhodnej chvíli ponúknite dieťaťu menší prsník, ale nenúťte ho a neznechuťte mu dojčenie tým, že mu ho budete vnucovať. Môžete pritom experimentovať s rôznymi polohami a rôznymi situáciami, v ktorých prsník ponúknete – napr. sa pokúste dieťa prisať počas chôdze, skákaní na fitlopte atď.
• Vyhnite sa tomu, aby ste zo snahy o dojčenie z menšieho prsníka urobili boj a aby dieťa pri tom plakalo.
• Na dojčenie z menšieho prsníka sa snažte vystihnúť okamihy, keď dieťa nie je pri plnom vedomí 

Podporte nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok
Poradňa dojčenia

4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA o.z

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú poradkyne pri dojčení združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.
Viac o združení

Podporte nás

Vykonávame veľké množstvo činností. Poradenstvo, osvetu, vzdelávanie, bojujeme za zmenu legislatívy, suplujeme štát… Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené a preto nám pomôže každá podpora a príspevok. Ďakujeme Vám za podporu!
Podporiť o.z. MAMILA

MAMILA o.z

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú poradkyne pri dojčení združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.
Viac o združení

Podporte nás

Vykonávame veľké množstvo činností. Poradenstvo, osvetu, vzdelávanie, bojujeme za zmenu legislatívy, suplujeme štát… Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené a preto nám pomôže každá podpora a príspevok. Ďakujeme Vám za podporu!
Podporiť o.z. MAMILA

Videá

Inštruktážne videá
Kontakt koža na kožu
Videá o dojčení
Predchádzajúci Nasledujúci