Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /var/www/mamila.sk/objects/forum/comment_page.php on line 5
Silný brekot u kojení
Otázka
Dobrý den, můj dotaz se netýká přímo kojení,ale naše problémy se dějí výhradně při kojení, proto píšu vám. Čím jen začít.... Mám čtyřměsíčního chlapečka, kterého výhradně kojím, již od jeho narození. Poslední dva víkendy, když přijedeme k mojí mamce a taťkovi (kde mmj. bydlí i má sestra s přítelem a ročním chlapečkem), tak se nám při posledním kojení, kolem osmé hodiny večerní stává, že začne hrozně plakat, řekla bych až ječet. Je to hrozná bezmoc, protože úplně křičí a já nevím jak mu pomoci. Po chvilce silného pláče se opět přisaje, takhle se to opakuje třeba 3x, až se nakonec normálně dokrmí a usne. Přijde mi jako by ze sebe setřásal to jiné prostředí nové lidi a zážitky z celého dne, jinak si to neumím vysvětlit. Ale přitom mi přijde, že pláče bolestí. No jsem bezradná...Dokázaly byste mi prosím nějak poradit nebo nasměrovat, jak tomu zabránit. Je mi ho hrozně líto a zároveň jsem z toho šíleně vyčerpaná. Předem vám mockrát děkuji za odpověď a váš čas. Přeji krásný večer.
Odpoveď
Milá Iveto,
v situácii, ktorú popisujete, nie je možné nájsť riešenie prostredníctvom internetu. Máme skúsenosti s mamičkami, ktoré popisovali, že po návštevách ich bábätká takto reagovali a je pravdepodobne možné, že tento plač môže súvisieť s predráždením a príliš veľa podnetmi. Ak by to tak bolo, mohli by ste možno skúsiť počas týchto návštev zabrániť jeden víkend tomu, aby bábätko držali na rukách členovia rodiny a snažiť sa nosiť bábätko v nosiči alebo v šatke tváričkou k vám, aby ste mu odfiltrovali časť podnetov. Okrem toho sledujte, ako sa ďalej vyvíja situácia s dojčením. Ak sa toto správanie bude výlučne vzťahovať k vašim návštevám u príbuzných, pravdepodobne nie je možné túto situáciu zmeniť úpravou dojčenia, pretože s dojčením ako takým nesúvisí a v takom prípade je pravdepodobné, že bábätko potrebuje čas a samo sa to zmení. Niektoré bábätká však začínajú nespokojnosťou na prsníku reagovať na tok mlieka práve v 4 mesiaci a prvé razy, kedy sa toto správanie začína prejavovať, bývajú práve vo vypätejších situáciách – bábätko sa ešte dojčí bez problémov doma, ale v inom prostredí má chvíle, kedy je to problém. Často sa toto správanie prvý raz prejavuje večer a iné časy počas dňa, najmä noc a spánky počas dňa bývajú úplne bez problémov. Z vašej otázky nie je možné posúdiť, či ide o takúto situáciu, ale skúste si prečítať tento článok:
http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/
a prípadne sa poradiť s poradkyňou pri dojčení osobne, aby ste spoločne prešli, či dojčenie je úplne bez problémov, alebo sú v ňom oblasti, ktoré stojí za to prekonzultovať a prípadne zmeniť.
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokPoradňa dojčenia
4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihuVšetko o dojčení
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety