Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /var/www/mamila.sk/objects/forum/comment_page.php on line 5
Prolaktin
Otázka
Dobry den, mam otazku tykajucu sa prolaktinu. Mam 20 mesacnu dcerku, ktory kojim a uz dlhsie sa snazime o druhe dieta. Lekar mi spravil krvne testy, z ktorych mi oznamil, ze prolaktin vysiel v norme. Cize podla lekara kojenie nie je prekazka a mozem v nom vraj pokracovat aj pri planovani dalsieho tehotenstva ak chcem. LENZE, krvne testy mi boli robene pred polrokom, bolo to v case, ked som dcerke kojenie redukovala (iba pred spanim a v noci), pretoze som vtedy este nemala cyklus. Myslela som, ze mi to pomoze privolat menstruaciu. Avsak po odberoch sme kojenie vratili aj tak do starych kolaji, pretoze si dcerka zacala pytat aj niekolko krat za den. Momentalne sa kojime na poziadanie a ja citim, ze mlieka mam naozaj dost, viac ako kedykolvek predtym. Je mozne, ze mi prolaktin zintenzivnenim kojenia opat stupol a brani ovulacii? Citala som niektore clanky na mamile, podla ktorych sa statisticky po cca dvoch rokoch prolaktin ustaluje aj u kojacich zien... Ine hodnoty som mala v poriadku, dakujem za odpoved.
Odpoveď
Milá Marianna,
tak, ako ste sa dočítali v našich odpovediach z poradne: hladiny prolaktínu približne po roku po pôrode sa za fyziologických okolností nijako zásadne nelíšia u ženy, ktorá dojčí od tých, ktoré má žena, ktorá nedojčí. Inými slovami, to, že boli vo vašom prípade v norme pred pol rokom nijako nesúviselo s obmedzovaním dojčenia, prolaktín v tom čase už má byť taký, ako vám vyšiel v krvných testoch. Zintenzívnenie dojčenia po odbere na takú frekvenciu, akú vaša dcérka skutočne potrebuje, nijako nezvýšilo hladiny prolaktínu. Materské mlieko sa v tomto veku netvorí na rovnakom princípe, aký platí pre tvorbu mlieka tesne po pôrode. V tomto veku po pôrode je pre tvorbu mlieka kľúčové to, koľko mlieka sa z prsníka odoberá a toto už neovplyvňuje prolaktín. Jediné, čo zmena v častosti dojčení po odbere urobila bolo, že vaša dcérka sa začala znova dojčiť podľa svojich potrieb a to je pre jej správny vývin kľúčové. Vďaka tomu môžete pokračovať v dojčení ešte aj dnes a budete môcť dojčiť aj naďalej. Toto je kľúčové pre prevenciu množstva chorôb a rizík, čo sa týka zdravia vášho dieťatka, aj vášho zdravia.
Váš menštruačný cyklu sa obnovil práve preto, že z hľadiska dojčenia sa už hormonálne nedeje nič, čo by zabraňovalo ovulácii. Môže byť úplne normálne, že sa vám ešte nepodarilo otehotnieť. Prvé tri cykly po návrate menštruácie nie sú väčšinou ideálne a nie je jednoduché v nich otehotnieť pre veľkú väčšinu žien. Ak žena nemala problém s otehotnením pred prvým tehotenstvom, nie je dôvod predpokladať, že teraz bude ťažké otehotnieť a štatisticky by ste mali otehotnieť čoskoro. Ak máte podozrenie, že môžu nastať problémy s plodnosťou, napríklad preto, že už pred prvým tehotenstvom nebolo pre vás jednoduché otehotnieť alebo udržať tehotenstvo, potom riešením nie je odstaviť dieťatko, ktoré je vo veku, keď dojčenie ešte významne potrebuje (http://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-dlho-ma-dieta-byt-dojcene/), ale začať už teraz sledovať svoj menštruačný cyklus na zistenie rôznych biomarkerov, ktoré môžu poukazovať na možné príčiny zníženej plodnosti, aby ste ich čo najskôr mohli začať riešiť v súlade s vaším telom a prirodzeným cyklom (viac sa dozviete http://www.zenyprezeny.sk/naprotechnology/).
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokPoradňa dojčenia
4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihuVšetko o dojčení
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety