Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /var/www/mamila.sk/objects/forum/comment_page.php on line 5
Vyriešená odpoveď
Otázka
Malinku len kojim, bude mat dva mesiace a asi pred tyzdnom sa zacala po 10tich minutach papania jedovat a strasne kricat a uz nechce dalej papat. V com moze byt problem? Mam pocit, ze na zaciatku mi ide velmi silno mliecko a po tych cca 10tich minutach velmi tazko. Po stlaceni prsniku mliecko vytecie, ale musim silno tlacit.
Dobrý deň, prednedávnom som Vám písala, že sa naša malá po pár minútach jedenia začne jedovať a strašne plakať, či viete poradiť prečo. Už som na to prišla, mne potom nejde žiadne mliečko. Keď stlačím prsník, mliečko vystrekne, ale len raz. Skúšala som stlačiť viackrát a už nič nešlo. Skúšala som aj odsať odsávačkou, ani tak nešlo. Tak týmto oznamujem, že pokiaľ moju predošlú otázku spoznáte, už ju riešiť nemusíte. Skôr teraz potrebujem nejako zvýšiť tvorbu mliečka. Dúfam, že sa mi to podarí. Plánujem zvýšiť pitný režim, i keď ho riadne dodržiavam, budem piť viac. Aj viac zápražkovej polievky zjem denne. A budem si vždy po kojení odsávať mliečko, aj keď sa bude zdať, že nič nejde. S pozdravom Monika
Odpoveď
Dobrý deň, prednedávnom som Vám písala, že sa naša malá po pár minútach jedenia začne jedovať a strašne plakať, či viete poradiť prečo. Už som na to prišla, mne potom nejde žiadne mliečko. Keď stlačím prsník, mliečko vystrekne, ale len raz. Skúšala som stlačiť viackrát a už nič nešlo. Skúšala som aj odsať odsávačkou, ani tak nešlo. Tak týmto oznamujem, že pokiaľ moju predošlú otázku spoznáte, už ju riešiť nemusíte. Skôr teraz potrebujem nejako zvýšiť tvorbu mliečka. Dúfam, že sa mi to podarí. Plánujem zvýšiť pitný režim, i keď ho riadne dodržiavam, budem piť viac. Aj viac zápražkovej polievky zjem denne. A budem si vždy po kojení odsávať mliečko, aj keď sa bude zdať, že nič nejde. S pozdravom Monika
Milá Monika,
odpisujeme na obe vaše otázky súčasne, pretože obe spolu súvisia. Správanie bábätka, ktoré popisujete, súvisí s reakciou na tok mlieka, ktorý bábätko vníma ako nedostatočný. Prečítajte si úvod tohto článku:
http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/
v ktorom mamičky popisujú správanie bábätiek a ich situácia sa zlepšila zvýšením tvorby mlieka a vytváraním príležitostí pre zlepšenie dojčenia. Pravdepodobne sa prejavy týchto bábätiek budú veľmi podobať na tie, ktoré vidíte pri svojej dcérke. Či ide skutočne o túto situáciu vám odporúčame riešiť v osobnom kontakte s poradkyňou pri dojčení:
http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/
s ktorou súčasne vyhodnotíte, aké možnosti pre zlepšenie situácie máte.
Je dôležité vyhodnotiť, ktoré faktory mohli znížiť tvorbu mlieka: Jednou z častých príčin, pre ktoré sa zníži tvorba mlieka, je používanie cumlíka, fľaše a klobúčikov pri dojčení. Ďalšou častou príčinou je začatie užívania hormonálnej antikoncepcie. Niekedy je možné, že ochorenie, ktoré je spojené s horúčkou (ako napríklad pri črevnej viróze), spôsobí pokles tvorby mlieka. Ďalšie možné príčiny sú uvedené v tomto materiáli.
Kľúčom k zlepšeniu takejto situácie je zvýšenie tvorby mlieka a ďalšie kroky, ktoré popisuje tento materiál. Pre zvýšenie tvorby mlieka sa poraďte s poradkyňou pri dojčení, pretože napr. zapražené polievky, či pitie väčšieho množstva tekutín alebo odsávanie po dojčení nepomôže situáciu zlepšiť. Práve naopak, v tejto situácii je kľúčovým krokom je využívať fyzický kontakt s bábätkom, najmä kontakt koža na kožu a spoločné spanie a ak budete veľa času cez deň tráviť odsávaním, prídete o možnosti, kedy by ste bábätko mohli nadojčiť (a tak získa z prsníka omnoho viac mlieka, než odsávačka) - je pravdepodobné, že dieťatko sa prisaje, ak bude blízko vášho prsníka, keď bude rozospaté v polospánku pri zaspávaní alebo prebúdzaní. Skúšajte to, ale bez toho, aby ste ho do dojčenia nútili. Dajte mu čas a veľa fyzického kontaktu s príležitosťami na dojčenie.
Strava a množstvo tekutín má na tvorbu mlieka minimálny vplyv (hoci sa často tieto opatrenia tradujú ako účinné v našej spoločnosti). Spoločne s poradkyňou prejdete aké možnosti máte pre rýchle a skutočne účinné zvýšenie tvorby mlieka.
Pre praktickú realizáciu uvedených krokov vám môže pomôcť byť v kontakte s poradkyňou pri dojčení, ktorá vám poskytne psychickú podporu a usmernenie, ako postupovať.
Okrem toho môžete urobiť tieto kroky:
Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť.
Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva.
Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež podjazykovú a hornú uzdičku bábätka, ktoré môžu spôsobovať časť tejto situácie.
A tiež si pozrite fotky správneho prisatia.
Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka. Používajte stláčanie prsníka najmä vo chvíľach, keď bábätko prestáva piť a predíďte tak tomu, aby sa na prsníku začalo hnevať.
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokPoradňa dojčenia
4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihuVšetko o dojčení
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety