Warning: session_start(): open(/var/lib/php/sessions/sess_0h32amutoh31r682of5809rrt6, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in /var/www/mamila.sk/engine/libs/class.admin.php on line 39

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/lib/php/sessions) in /var/www/mamila.sk/engine/libs/class.admin.php on line 39
Bolest praveho prsnika pocas kojenia (5207) - Poradňa dojčenia | MAMILA, o. z.
SK / CZ / UA

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /var/www/mamila.sk/objects/forum/comment_page.php on line 5

Bolest praveho prsnika pocas kojenia

Otázka

Dobry den, pocas kojenia(satia) mojho 16 mesacneho dietatka ma uz asi 5 dni boli spodna strana praveho prsnika, bolest akoby znutra prsnika a po par sekundach musim maleho dat sa kojit na druhu stranu. Lavy prsnik ma vobec neboli. Ked nekojim, tak ma pravy prsnik neboli, nema ziadne znamky zapalu, nie je cerveny, ani bolestivy na dotyk, ked ho masirujem, necitim ani ziadnu hrcku. Bradavky ma vobec nebolia, su zdrave. Dietatko nepije z flase, davam mu kase lyzickou, tak netusim preco by ma mal boliet pravy prsnik, je to tlakova bolest, ked mi zovrie pravy prsnik. Avsak ked urobi to iste na lavom prsniku, to ma absolutne neboli. Mam mu davat pit iba z jednej strany? Niekedy sa prekonam a dam mu aj zprava, ale boli ma to pocas jeho satia a este asi aj minutu po tom. Ked prestane sat, uz ma nic neboli . Nemam ani zvysenu teplotu. Skusala som ho kojit aj v inej polohe, nepomohlo. Skusala som si odtriekat mlieko z praveho prsnika, pekne islo a nevsimla som si nic ine na prsniku. Kojim maleho na poziadanie, rano a vecer a tiez, ked si vypyta a niekedy aj v noci. Viete mi poradit ci sa znepokojovat alebo si mam dat nejaky obklad, co by som mohla s pravym prsnikom mat? Mam si odstriekavat pravy prsnik a cakat, kym to neprejde a kojit zatial len zlava? Dakujem.

Andrea | 02.11.2016, 13:56

Odpoveď

Milá Andrea,

je možné aj dlhodobé dojčenie z jedného prsníka, ale vo vašom prípade je možné pokúsiť sa urobiť viaceré kroky, ktoré by mohli pomôcť situáciu zlepšiť.

Odporúčame vám stretnúť sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste dostali na mieru šité odporúčania, pretože problémy s prsníkmi a bradavkami nie je možné riešiť na diaľku cez internet. Z vášho popisu sa však zdá, že najpravdepodobnejšou príčinou bolesti v pravom prsníku je bolesť bradavky. Aj napriek tomu, že tkanivo bradavky sa navonok nejaví poškodené alebo začervenané, je možné, že bradavka je príčinou tejto bolesti. Často sa bolesť pochádzajúca z infekcie bradavky prenáša dovnútra prsníka a nebolí priamo na bradavke, ale v prsníku. Typickou bolesťou v prípade infekcie je pálivá alebo ťahavá bolesť, ktorá sa vyskytuje počas dojčenia a určitú dobu po dojčení. Ak by to tak bolo, potom stojí za to podstúpiť preliečenie bradaviek – spoločne s poradkyňou pri dojčení prejdite, aké možnosti máte:

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/kandidoza/

Okrem toho vo vašom prípade bude pravdepodobne stáť za úvahu zvýšenie tvorby mlieka, pretože ak teraz kvôli bolesti dojčíte z tohto prsníka málokedy, tvorba mlieka v ňom sa postupne znižuje a to ešte viac zhoršuje bolestivosť prsníka pri dojčení. Tento bod prejdite s poradkyňou pri dojčení v osobnom kontakte. Ak by ste to medzičasom považovali za vhodné, môžete si dávať nejaký liek na zníženie prežívania bolesti (Ibuprofen, Paralen v bežnom dávkovaní pre dospelého človeka tak, ako je v návode), aby ste sa dieťatko vôbec odvážili prisať a mohli pokračovať v dojčení z tohto prsníka. Toto bolesť nevylieči, ale nedojčenie z tohto prsníka znižovaním tvorby mlieka situáciu ešte viac zhoršuje.

Podporte nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok
Poradňa dojčenia

4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA o.z

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú poradkyne pri dojčení združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.
Viac o združení

Podporte nás

Vykonávame veľké množstvo činností. Poradenstvo, osvetu, vzdelávanie, bojujeme za zmenu legislatívy, suplujeme štát… Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené a preto nám pomôže každá podpora a príspevok. Ďakujeme Vám za podporu!
Podporiť o.z. MAMILA

MAMILA o.z

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú poradkyne pri dojčení združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.
Viac o združení

Podporte nás

Vykonávame veľké množstvo činností. Poradenstvo, osvetu, vzdelávanie, bojujeme za zmenu legislatívy, suplujeme štát… Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené a preto nám pomôže každá podpora a príspevok. Ďakujeme Vám za podporu!
Podporiť o.z. MAMILA

Videá

Inštruktážne videá
Kontakt koža na kožu
Videá o dojčení
Predchádzajúci Nasledujúci