Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /var/www/mamila.sk/objects/forum/comment_page.php on line 5
Problém pri kojení mesačného dieťaťa
Otázka
Mám mesačnú dcérku, ktorú len dojčim. Predtým som ju prikrmovala umelým mliekom, no po kojení takmer nič nevypila, tak som sa rozhodla len kojiť. Občas sa stáva, že počas dojčenia, zvyčajne po pár minutách prsník vypľúva a nervózne plače. Niekedy sa opäť prisaje, no o chvíľku ho zasa vypľuje. Niekedy saje 45 min, niekedy 30 min a niekedy zasa 5 min a potom prsník vypľuje a plače. Vtedy sa vždy zľaknem, že mám málo mlieka. Zo začiatku papala po 3 hodinách, no teraz papá hocikedy, aj po hodine. Cez deň menej spí a mám obavu, že si prsník pýta aby sa uspala, prípadne ukľudnila. Je nutné dodržiavať pri kojení nejaký časový interval? Podľa čoho zistím, že je dieťa naozaj hladné a nechce sa len uspať?
Odpoveď
Milá Lucia,
je možné sa naučiť vyhodnotiť dojčenie sledovaním toho, ako sa pri dojčení hýbe brada bábätka a ako sa bábätko správa. Toto vás vie naučiť poradkyňa pri dojčení v osobnom kontakte:
http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/
Takto získate jednoznačnú informáciu o tom, či sa bábätko dostatočne napilo a či je dojčenie v poriadku. Ak sa bábätko dostatočne výdatne dojčí, potom sa nemusíte sústrediť na to, či na prsníku pije alebo nepije. Je dôležité vedieť, že aj keď bábätko na prsníku saje bez pitia, je to nesmierne dôležité pre jeho zdravie a dojčenie. Satie bez pitia napĺňa viaceré potreby bábätka (napr. aj potrebu uspatia a utíšenia) a ak sa tieto potreby nenapĺňajú dojčením, teda ak dojčenie neprebieha podľa potrieb dieťaťa, často to znižuje tvorbu mlieka a bábätká na znížený tok mlieka niekedy reagujú nespokojným správaním pri dojčení. Prečítajte si skúsenosti mamičiek opisované v úvode tohto článku:
http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/
z vášho popisu sa zdá, že vaše bábätko sa správa podobne a ak to tak je, spoločne s poradkyňou môžete začať robiť kroky, ktoré článok ďalej opisuje, pre zlepšenie situácie.
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokPoradňa dojčenia
4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihuVšetko o dojčení
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety