Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /var/www/mamila.sk/objects/forum/comment_page.php on line 5
Dojčenie, prvé príkrmy a stolica
Otázka
Dobrý deň, môj syn má 5 mesiacov, (len začína mu plynúť šiesty mesiačik). Je plne dojčený. Kedže jedávam pri ňom, keď sa sa hrá, začal sledovávať, čo robím a neskôr sa snažil dočahovať moje jedlo. Tak na skúšku som mu dala varenú mrkvičku (len toľko, koľko zjedol, nenútila som ho papať) – skôr som bola zvedavá, ako mu bude chutiť. A v celku chutila. Podobne o dva dni som mu ponúkla banán. Ten doslova zmizol z misky... keďže si uvedomujem, že nemá ani pol rok, množstvá boli malé, asi jedna čajová lyžička.Týmto príkrmom som nenahrádzala žiadne dojčenie. Dojčím na požiadanie (a po pravde neviem presne ako často, môže to byť zhruba priemerne každé dve hodiny, rovnako v noci...) Avšak nastali problémy s plynmi a stolicou – ťažko sa mu „prdí“ a kaká (hoci stolica sa vzhľadom veľmi nezmenila – stále je riedka a žltá ako po mliečku, len s obsahom buď mrkvy alebo banánu (príkrmy v stolici sa mi java ako nestrávené)). Môžu tieto problémy byť spôsobené týmto príkrmom? Aj v takom malom množstve? Začala som príliš skoro? Mám ešte s príkrmom radšej počkať? Alebo je to na začiatku bežná situácia? (Neviem, či je to dôležité, či to môže spolu súvisieť, ale tiež sa mi zdá, podľa viacerých indikácií, že o chvíľu vyjdu aj prvé zúbky). Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.
Odpoveď
Milá Lucia,
v otázke zavádzania príkrmov je dôležité sledovať signály bábätka a presne to robíte. Nezačali ste príliš skoro. Omnoho viac ako konkrétny čas či vek dieťaťa je dôležité sledovať jeho signály - signály, ktoré znamenajú, že je na jedlo pripravené. Vaše bábätko zjavne pripravené je. Je dôležité, že má možnosť sledovať vás a iných ľudí pri jedení a že má možnosť to skúšať. Bábätká majú záujem o skutočné jedlo, ktoré jedia rodičia. Umožnite mu, aby vaše jedlo bralo do rúk, samo sa ním kŕmilo, namáčalo si ručičku do jedla a oblizovalo ju. Bábätko môže jesť bežné zdravé rodinné jedlá, o ktoré prejaví záujem.
Je normálne, že v stolici sa budú nachádzať nestrávené kúsky príkrmov. Toto nepredstavuje žiadny problém. Je tiež normálne, že vzhľad stolice sa môže zmeniť. Riedka stolica nepredstavuje zápchu a nemala by spôsobovať problémy s vyprázdňovaním. Zdá sa, že nemusíte robiť nič inak, iba pokračovať v tom, čo robíte.
Prečítajte si aj naše články o zavádzaní príkrmov:
http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/prikrmy/
a o tom, ako pokračovať v dojčení po skončení výlučného dojčenia:
http://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokPoradňa dojčenia
4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihuVšetko o dojčení
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety