Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /var/www/mamila.sk/objects/forum/comment_page.php on line 5
Kojenie a umelé oplodnenie
Otázka
Dobrý deň! Chcela by som sa informovať ako to funguje pri kojeni dieťaťa a umelom oplodneni. Zvažujeme druhé umelé oplodnenie nakoľko inak by to u nás nešlo. Malý ma 16 mesiacov. Už som počula od dvoch gynekológov ze musím prestať kojit ale ja sa toho nechcem vzdať ale odstaviť nasilu. Nakoľko mame zmrazené embrya nemusím mať celý cyklus odzaciatku. Budem užívať iba nejaké ženské hormóny a potom by som išla iba na vklad. Žiadne iné hormóny ani nič. Je to bezpečné pre môjho synčeka a neovplyvní to šancu na tehotenstvo ze stále kojim? A čakať dlhšie kým sa malý sam odstaví nechceme. Ďakujem za radu
Odpoveď
Milá Monika,
z hľadiska dojčenia nie je problém užívať lieky, ktoré by ste potrebovali na prípravu pred umelým oplodnením. Môžete dojčiť popri umelom oplodnení, aj po ňom – ak budete potrebovať lieky na udržanie tehotenstva. Ani narkóza nepredstavuje pre dojčenie problém, ak by ste ju potrebovali absolvovať - môžete dojčiť bezprostredne do doby, kým budete absolvovať narkózu, a následne bezprostredne po narkóze, kedykoľvek, keď sa na to budete cítiť. Hormóny po vložení nie sú pre dojčenie žiaden problém.
Jediná vec je, že hormóny, ktoré budete dostávať výrazne znížia tvorbu mlieka, ale synček sa môže chcieť dojčiť aj napriek tomu, ak jeho dojčenie nie je už závislé od množstva mlieka ako takého. To, že sa tvorba mlieka zníži, by sa stalo, aj keby ste prirodzene otehotneli. Z tohto hľadiska zvážte, či nie je vo vašej situácii možné skúsiť ešte pár mesiacov počkať, pretože váš synček je ešte stále dosť maličký a deti aj v tomto veku môžu reagovať na zníženie tvorby mlieka odmietaním prsníka. Toto riziko bude napríklad omnoho menšie, už o pár mesiacov, keď bude mať 1,5 roka – 2 roky.
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokPoradňa dojčenia
4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihuVšetko o dojčení
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety