SK / CZ / UA

odstavenie 10 mesacneho dietata

Otázka

Dobry den, mam 10 mesacneho syna,ktoreho chcem odstavit. Kojime sa najmä v noci, a to niekedy i kazdych 30 minut. Kojenie chcem zastavit najmä zo zdravotnych dovodov ktore nechcem uvadzat. Moj lekar mi dal tabletky Norprolac,s tym ze ak ich zacnem brat mam si obvazovat prsniky,obmedzit prijem tekutin a uplne ich stiahnut. Chcem sa spytat ci je aj nejaky iny sposob odstavenia, napr. prestat z dna na den a brat nejake bylinky ktore zastavuju tvorbu mlieka aby som sa neobvazovala a podobne. Dojcim ozaj len v noci, maly papa uz stravu a prikrmy,s papanim problemy nema,cez den si prsnik ani nepyta,z flase mi pije caj a vodicku, ale mlieko odmieta. Cumel takisto nechce. Viete mi poradit nejaky dobry a rychly sposob odstavenia,aby to prebehlo ozaj rychlo? Tu som uz hladala v inych otazkach ale stale je nejaky odkaz z inej otazky na druhu a vobec som vlastne ziadnu odpoved nenasla. Dakujem

Andrea | 12.04.2012, 17:45

Odpoveď

Milá Andrea,

navrhovali by sme vám, aby ste zvážili, či máte dostatok informácií o tom, či je odstavenie skutočne nevyhnutné. Mamičky často dostanú informáciu, že zo zdravotných dôvodov potrebujú odstaviť, pretože potrebujú vyšetrenia či liečbu počas dojčenia. V drvivej väčšine prípadov to tak nie je a ak dostanú správne informácie, môžu pokračovať v dojčení. Ak by ste sa v tomto smere chceli ďalej poradiť, môžete nám napísať na dojcenie@mamila.sk

Bolo by dobré, ak by ste mohli v dojčení pokračovať, pretože dojčenie je aj v tomto veku dôležité pre vášho syna ako aj pre vaše zdravie a väčšina zdravotných problémov sa dá riešiť za súčasného dojčenia. Vo všeobecnosti neexistuje jednoduchý spôsob ako rýchlo zastaviť plne rozbehnutú tvorbu mlieka - a toto je dôvod, prečo ste na našej stránke nenašli nejaký konkrétny návod, navyše je našou prioritou hľadať riešenia na to, aby dojčenie mohlo pokračovať. Neodporúčame vám užívať Norprolac, sťahovať si prsia ani piť málo tekutín. Ani jedno z toho nespôsobí, že by tvorba mlieka prestala rýchlejšie či bezbolestnejšie než, keď tomu ponecháte voľný priebeh. V raritných situáciách, keď je to nevyhnutné, je pravdepodobne najlepšie riešenie nechať, nech tvorba mlieka klesne postupne sama od seba, prípadne, ak si trochu mlieka mamička trochu mlieka odstrieka, ak prsníky budú veľmi plné.

Podporte nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok
Poradňa dojčenia

4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA o.z

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú poradkyne pri dojčení združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.
Viac o združení

Podporte nás

Vykonávame veľké množstvo činností. Poradenstvo, osvetu, vzdelávanie, bojujeme za zmenu legislatívy, suplujeme štát… Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené a preto nám pomôže každá podpora a príspevok. Ďakujeme Vám za podporu!
Podporiť o.z. MAMILA

MAMILA o.z

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú poradkyne pri dojčení združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.
Viac o združení

Podporte nás

Vykonávame veľké množstvo činností. Poradenstvo, osvetu, vzdelávanie, bojujeme za zmenu legislatívy, suplujeme štát… Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené a preto nám pomôže každá podpora a príspevok. Ďakujeme Vám za podporu!
Podporiť o.z. MAMILA

Videá

Inštruktážne videá
Kontakt koža na kožu
Videá o dojčení
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri