Hrcka
Otázka
Dobry den, mam problem s pravym prsnikom... dcera ma 3 tyzdne a je vylucne dojcena... papa dost vela a casto pekne vysaje cely prsnik...no pred 3 dnami som dostala zapal...trvalo to cca jeden den... v spodnej casti prsnika sa mi urobila hrcka (dost velka) bola bolestiva a koza zacervenana, mala som aj teplotu ale vyriesila som to paralenom a davala som si obklady na prsnik... pekne to preslo... stale som dojcila... zacervenanie zmizlo aj bolest s teplotou ale hrcka mi tam zostala... a neviem ako sa jej zbavit... aj ked dokojim tak je tam stale a ked si chcem odsat este mlieko (ak by tam nejake nahodou zostalo) tak nic nejde... cim to moze byt ze mi to tam tak zatvrdlo? dakujem
Odpoveď
Milá Veronika,
vyzerá, že zatiaľ ste urobili všetko správne, čo sa týka riešenia hrčky v prsníku. Jednotlivé kroky riešenia nájdete v tomto dokumente. Z toho, čo píšete, nie je jednoduché odlíšiť, aký pôvod táto hrčka má (môže ísť o zápal prsníka, ale aj možno len zablokovaný mliekovod), ale bez ohľadu na to, riešenie spočíva v odpočinku, teplých obkladoch, vyprázdňovaní prvníkov dojčením, prípadne v tlmení bolesti (paralen, ibuprofen). Čo sa týka hrčky, ktorá vám zostala v prsníku: táto hrčka by mala postupne zmiznúť v priebhu nasledujúcich dní. Miesto, kde máte hrčku, môžete počas dojčenia stláčať, aby ste pomohli jej vyprázdňovaniu. Väčšina týchto hrčiek zmizne do pár dní, ak by to tak nebolo a hrčka by zostala, nevyprázdňovala sa, tak nám napíšte znovu na email: dojcenie@mamila.sk a poradíme vám, ako postupovať v takom prípade.
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokPoradňa dojčenia
4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihuVšetko o dojčení
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety