SK / CZ / UA

Ragada na bradavke a kandidoza

Otázka

Dobry den, mam 2 a pol mesacneho syna. Od troch tyzdnov sa trapime s kojenim. Mala som zapal prsnika a potom asi 4 krat upchaty mliekovod. Na bradavke sa mi vytvorila velka ryha. A velmi ma ta bradvka boli, aj na jemny dotyk a pri prisani ani nehovorim. Kontaktovala som jednu vasu poradkynu, natieram si obidva prsniky univerzalnou mastickou, kvapkam si citrovital, davam si kapsule a nic nezabera. Ryha mi nemizne...trosku sa to zlepsilo, ale potom dostal maly sopliky a stale sa odsaval a prisaval a zas sa mi to zhorsilo. Poprosim vas o radu ako zbavit tej ryhy, lebo pravdepodobne sa mi tam vracia stale ta kandidoza a potom sa mi to prenasa aj na druhy prsnik. Mam prestat kojit z toho jedneho prsnika kym sa mi to nezahoji? A zatial si odstriekavat? Zvladne to ten jeden prsnik? Dakujem za radu.

Jana | 14.03.2012, 22:30

Odpoveď

Milá Jana,

každá takáto dlhotrvajúca "ryha" a nehojaca sa rana by si zaslúžila zhodnotenie niekým, kto má v tejto oblasti skúsenosti. V skutočnosti sa ďalší postup dá navrhnúť jedine v priamom kontakte s vami. Navrhovať ďalšiu liečbu cez internet by nebolo rozumné.

Je totiž možné, že zhoršenie naozaj súviselo s ochorením synčeka a jeho prisávaním. Obzvlášť vtedy, ak sa to pred chorobou zlepšilo. Ak sa to pri používaní prostriedkov, ktoré ste uviedli, zlepšovalo, malo by zmysel dať týmto prostriedkom ešte šancu zabrať - hojenie takejto ryhy môže totiž trvať pomerne dlho. Veľká časť úspechu je skrytá v mimoriadne starostlivom prisávaním bábätko a v bezchybnom asymetrickom prisatí, ktoré vám poradkyňa istotne ukázala. Okrem toho, čo už robíte, sú aj viaceré ďalšie prostriedky. Okrem iného môžete vyskúšať používať genciánovú violeť, ktorej popis nájdete v tomto našom dokumente. Ak chcete, môžete pridať aj užívanie probiotík, ktoré by mohli liečbu podporiť.

Tejto ryhy ako aj bolesti sa dá zbaviť. Existujú aj ďalšie spôsoby, ako sa v tejto situácii dá pomôcť, hoci ich použitie je možné odporučiť až po osobnej konzultácii. Ak by ste chceli, môžete nám na dojcenie@mamila.sk napísať, odkiaľ ste a my vám môžeme doporučiť, na koho sa máte obrátiť.

Neprestávajte kojiť z jedného prsníka, a to z viacerých dôvodov:

- medzitým by ste si museli prsník odstriekavať, čo je časovo i fyzicky náročné, a ak by to trvalo dlhšiu dobu, mohla by sa v tomto prsníku znížiť tvorba mlieka, čo by mohlo viesť k ďalším problémom

- vznikol by problém, ako odstriekané mlieko bábätku podávať, lebo akékoľvek kŕmenie mimo prsník, ak to nie je naozaj nevyhnutné, nesie so sebou potenciálne riziká pre ďalšie úspešné prisávanie bábätka

- bábätko sa po vyliečení prsníka nemusí chcieť na prsník prisať alebo sa to možno bude musieť (niekedy nie ľahko) znovu učiť a jeho nesprávne pokusy môžu spôsobiť, že vám znovu prsník začne bolieť rovnako a budete opäť tam, kde ste teraz s tým rozdielom, že bábätko môže mať navyše ťažkosť s prisávaním

- áno, dá sa dojčiť aj s jedným prsníkom, ale dojčenie na dvoch prsníkoch má svoje výhody a ak je to možné, je to vhodné zachovať

Riešenie teda spočíva vo znovuvyhodnotení celej situácie a v stanovení toho, či pokračovať ďalej v súčasnom postupe, alebo či by bolo dobré navrhnúť iný postup.

Podporte nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok
Poradňa dojčenia

4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA o.z

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú poradkyne pri dojčení združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.
Viac o združení

Podporte nás

Vykonávame veľké množstvo činností. Poradenstvo, osvetu, vzdelávanie, bojujeme za zmenu legislatívy, suplujeme štát… Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené a preto nám pomôže každá podpora a príspevok. Ďakujeme Vám za podporu!
Podporiť o.z. MAMILA

MAMILA o.z

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú poradkyne pri dojčení združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.
Viac o združení

Podporte nás

Vykonávame veľké množstvo činností. Poradenstvo, osvetu, vzdelávanie, bojujeme za zmenu legislatívy, suplujeme štát… Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené a preto nám pomôže každá podpora a príspevok. Ďakujeme Vám za podporu!
Podporiť o.z. MAMILA

Videá

Inštruktážne videá
Kontakt koža na kožu
Videá o dojčení
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri