dojcenie a salmonela
Otázka
Dobry den, chcem sa opytat, pred dvoma tyzdnami som bola v nemeocnici so salmonelou.Dcerku som dojcila, to mi odporucali aj lekari. Ja som teraz ok, ale chcem vediet ci sa mala nemohla nakazit. Dnes mala redsiu stolicu...dcerka ma 16 tyzdnov. Dakujem za odpoved
Odpoveď
Milá Marcela,
odporúčanie lekárov pokračovať v dojčení, keď ste mali salmonelu, je správne. Rovnako ako pri ostatných infekciách tohto typu by aj v prípade salmonely mamičky mali pokračovať v dojčení, pretože najlepšia ochrana, ktorú bábätko môže mať na to, aby infekciu nedostalo, je ochrana dojčením. Prestať dojčiť by znamenalo ponechať bábätko bez ochrany v čase, keď to najviac potrebuje, pretože väčšina infekcií je nákazlivá už v čase, keď choroba ešte úplne neprepukla, a v čase, keď choroba prepukne, mamička už poskytuje v materskom mlieku protilátky, ktoré by v prípade nedojčenia dieťa nedostalo. Na druhej strane, to, že dojčenie poskytuje takúto ochranu, neznamená, že by v čase takejto infekcie mamička môže podceňovať dôležitosť poriadneho umývania rúk, obzvlášť po použití toalety.
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokPoradňa dojčenia
4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihuVšetko o dojčení
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety