SK / CZ / UA

Prikrmy od ukonceneho 4. mesiaca

Otázka

Dobry den, docitala som sa, ze dojcene dieta sa moze zacat prikrmovat od ukonceneho 4. mesiaca. Momentalna ma moja dcerka 3 mesiace a od zaciatku bojujeme s tvorbou mliecka. Verim, ze sa to upravi a budu sa krasne prsia nalievat. Umelym mliekom zatial nedokrmujem, radsej prikladam aj kazdu hodinu, aby sa tie moje prsia spamätali a produkovali viacej mlieka. No velmi uvazujem, ze by som zacala prikrmovat od toho 4. mesiaca. Len ma zaujima, ci to nie je moc skoro a ci v tom nie je nejake riziko? A vlastne, ako mam zacat prikrmovat? tak, ako keby mala 6 mesiacov? V dojceni nemame ziadny rezim a tak ani netusim, kedy podat prikrm. Mam starsieho syna, ktory bol do 6. mesiacov plne dojceny a az potom sme zacali s prikrmami, pamätam, ze z nich nebol velmi nadchnuty ...

Martina | 29.07.2013, 11:44

Odpoveď

Milá Martina,

situáciu, ako je vaša, nie je možné riešiť cez internet. Nemáme dostatok údajov na to, aby sme ju vedeli posúdiť. Týka sa to hlavne údajov o hmotnosti a o správaní dieťatka na prsníku. V prípade, že riešite otázku toho, že máte "málo mliečka", nie je dojčenie každú hodinu prekvapujúce (dokonca aj mnohé dobre priberajúce a dobre pijúce deti sa dojčia často, aj viackrát za hodinu).

Posúdiť výdatnosť dojčenia môžete v osobnom kontakte s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Takisto môžete porovnať pitie vášho bábätka s týmito videoukážkami:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Ak by sme urobili predpoklad, ževaša dcérka skutočne potrebuje viac mliečka, pretože dobre nepriberá, a vy už ste vyčerpali všetky možnosti ako zvýšiť tvorbu mlieka, tak vo veku vášho dieťatka by bolo riešením, aby ste mu začali dávať príkrmy a doplnili tak chýbajúci kalorický príjem. Keďže vaše dieťa je dojčené, začať mu dávať príkrmy je v tomto veku lepšie riešenie ako dávať umelé mlieko. Príkrmy dávajte v množstve, o ktoré bude mať záujem, a v zložení, ktoré bude jej chutiť.

O tom, ako zavádzať príkrmy, si môžete prečítať v tomto článku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/prikrmy/

Podporte nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok
Poradňa dojčenia

4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA o.z

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú poradkyne pri dojčení združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.
Viac o združení

Podporte nás

Vykonávame veľké množstvo činností. Poradenstvo, osvetu, vzdelávanie, bojujeme za zmenu legislatívy, suplujeme štát… Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené a preto nám pomôže každá podpora a príspevok. Ďakujeme Vám za podporu!
Podporiť o.z. MAMILA

MAMILA o.z

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú poradkyne pri dojčení združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.
Viac o združení

Podporte nás

Vykonávame veľké množstvo činností. Poradenstvo, osvetu, vzdelávanie, bojujeme za zmenu legislatívy, suplujeme štát… Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené a preto nám pomôže každá podpora a príspevok. Ďakujeme Vám za podporu!
Podporiť o.z. MAMILA

Videá

Inštruktážne videá
Kontakt koža na kožu
Videá o dojčení
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri