SK / CZ / UA

Bolesť bradaviek

Otázka

Dobrý deň. Dcérka má 2 týždne. Už z pôrodnice sme odchádzali s hroznými bolesťami bradaviek. Doma sa tá bolesť už nedala vydržať /niekedy som až kričala od bolesti/ , bradavky boli dokrvi dohryzené. Žiadne mastičky nepomáhali. A tak som si zavolala laktačnú poradkyňu. Ukázala mi inú polohu na dojčenie, aby sa malá lepšie prisávala /lebo predtým to bolo tak, že sa prisala, pustila, prisala, pustila.../. Ale keď sa už prisala, tak laktačná zhodnotila, že krásne pije, normálne bolo počuť ako glgá mlieko. Teraz sa mi k tej bolesti bradaviek pridružil aj zápal prsníka, beriem ATB. Už som z toho zúfalá, malá je niekedy veľmi uplakaná, inokedy zase prespí aj 5 hodín vkuse. Na poradni pribrala 150g za týždeň. Pri prvej dcére som mala tiež takéto problémy s bradavkami, ale vydržala som to a po mesiaci to prešlo akoby samo, prsia si zvykli a potom sme sa kojili 2 roky. Teraz sa už malá prisaje na prvý krát ale bradavky stále hrozne bolia. Prosím poraďte čo s tým. Ďakujem

jana | 28.06.2013, 13:07

Odpoveď

Milá Jana,

vašu situáciu nie je možné riešiť cez internet. Spoločne s poradkyňou pri dojčení by ste mali dôsledne upraviť polohu a prisatie a používať techniku stláčania prsníka. Postupujte podľa týchto návodov:

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Tomu, aby sa bábätko dobre prisávalo, pomôže aj intenzívny fyzický kontakt: vyzlečte bábätko do plienky a seba do pol pása a ľahnite si s ním, prípadne si ho dajte do šatky alebo nejakého nosiča a noste ho.

Ak je bolesť skutočne neznesiteľná, môžete prechodne na jej zmiernenie použiť Ibuprofen v bežnom dávkovaní. Najviac zo všetkého však bolesť odstráni správne prisatie.

Správne prisatie a dostatočné vyprázdňovanie prsníka pri dojčení pomáha riešiť aj stav, ktorý popisujete ako zápal prsníka, pričom vo väčšine prípadov takáto situácia nie je skutočne zápalom prsníka, hoci môžete mať príznaky ako: horúčky, začervenanie, bolesti. Jednou z možností, prečo to tak je, je upchatie mliekovodu. Bez ohľadu na to, čo to je, riešenie spočíva v odpočinku, teplých obkladoch, vyprázdňovaní prsníkov dojčením, prípadne v tlmení bolesti (paralen, ibuprofen). Miesto, kde máte hrčku, môžete počas dojčenia stláčať, aby ste pomohli jej vyprázdňovaniu.

Okrem toho spolu s poradkyňou zvážte zvýšenie tvorby mlieka pomocou byliniek senovky gréckej a benediktu lekárskeho podľa tohto materiálu (nevšímajte si prvú časť tohto materiálu o kapustných listoch a pozrite si druhú časť):

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/kapusta-na-naliate-prsniky/

Zvýšenie tvorby mlieka môže pomôcť zlepšiť prisatie bábätka a spolu s liečbou bradaviek prostriedkami podľa protokolu pre kandidózu pomôcť rýchlejšie vyliečiť bradavky.

Podporte nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok
Poradňa dojčenia

4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA o.z

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú poradkyne pri dojčení združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.
Viac o združení

Podporte nás

Vykonávame veľké množstvo činností. Poradenstvo, osvetu, vzdelávanie, bojujeme za zmenu legislatívy, suplujeme štát… Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené a preto nám pomôže každá podpora a príspevok. Ďakujeme Vám za podporu!
Podporiť o.z. MAMILA

MAMILA o.z

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú poradkyne pri dojčení združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.
Viac o združení

Podporte nás

Vykonávame veľké množstvo činností. Poradenstvo, osvetu, vzdelávanie, bojujeme za zmenu legislatívy, suplujeme štát… Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené a preto nám pomôže každá podpora a príspevok. Ďakujeme Vám za podporu!
Podporiť o.z. MAMILA

Videá

Inštruktážne videá
Kontakt koža na kožu
Videá o dojčení
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri