SK / CZ / UA

Dudkanie na prsniku ani pitie nie

Otázka

Dobry den, Rada by som sa poradila. Od 6 tyzdna sme mali s dcerou dojcensky strajk, dcera ma momentalne 6 mesiacov a od minuleho tyzdna pri uspavani zacala ziadat prsnik, doteraz bol prsnik uplne odmietany a dojcila sa vylucne v spanku, proste silny strajk. Posledny tyzden ako ju dam do polohy na uspavanie/ dojcenie okamzite sa sama prisaje za co som nesmierne vdacna a stastna ze zacala akceptovat prsnik. Napriek tomu som si odsledovala ze mala sa chce na prsniku ududkat a ako nahle sa spusti mliecko zacne sa odpajat, takto sa to opakuje par krat nakoniec prsnik akceptuje a zaspinka na nom. Skusala som aj pocas dna, rovnaky scenar prsnik zoberie dudka si na nom a po spusteni mliecka sa odpoji a uz nechce. Pocas dudkania si aj popije nieco malinko a potom zaspinka, potom ked ju chcem spiacu nadojcit tak to velmi nejde lebo uz sa zasytila ako dudkala a uz nie je taka ochotna sa dojcit v polospanku. Na jednej strane sa nam vyrazne zlepsila situacia co sa tyka strajku ze si dcera nasla pozitivny vztah k prsniku ale na druhej strane odsledovala som si ze menej pije na mnozstve pocikanych plienok- tych ma menej. Zmeni sa tato situacia ? Zacne dcera ziadat aj mliecko z prsniku nie len sa ududkavat na nom? Je mozne v tejto situacii nieco urobit preto aby pila viac ? Este spomeniem ze po dojceni nemam pocit prazdnych prs- stale tam nieco este je. Mam doodsavat ? Dakujem

Dominika | 22.01.2025, 15:13

Odpoveď

Milá Dominika,

v tejto situácii je dôležité, aby ste pokračovali v krokoch, ktoré ste robili v posledných týždňoch. To, že bábätko sa začalo ochotne prisávať a dojčiť sa, je mimoriadne cenné, bez ohľadu na to, koľko mlieka bábätko získa. Ak sa bábätko takto správa, je dôležité naďalej lákať bábätko k tomu, aby vnímalo fyzický kontakt ako príjemný, aby na vašom hrudníku alebo priamo pri dojčení na prsníku zaspávalo, aby vnímalo dojčenie ako uspokojivé. Naďalej udržiavajte dostatočnú tvorbu mlieka, ak máte pocit, že bábätko nevypije pri dojčení dostatok mlieka a odmietne dojčenie, ak sa mu snažíte pomáhať vypiť viac mlieka, má zmysel materské mlieko odsávať alebo odstriekavať.

Pre výživu bábätka sa môžete teraz zamerať na kalorické potraviny pre bábätko a tekutiny podávajte bábätku pohárikom. V situácii štrajku je dôležité, aby ste boli v kontakte s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

ktorá bude vašu situáciu poznať a môžete s ňou prejsť konkrétne aspekty tejto situácii, ako aj kŕmenie bábätka jedlom, vo všeobecnosti zoznam potravín, ktoré sú vysoko kalorické a výživné, nájdete na konci tohto článku:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

Podporte nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok
Poradňa dojčenia

4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA o.z

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú poradkyne pri dojčení združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.
Viac o združení

Podporte nás

Vykonávame veľké množstvo činností. Poradenstvo, osvetu, vzdelávanie, bojujeme za zmenu legislatívy, suplujeme štát… Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené a preto nám pomôže každá podpora a príspevok. Ďakujeme Vám za podporu!
Podporiť o.z. MAMILA

MAMILA o.z

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú poradkyne pri dojčení združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.
Viac o združení

Podporte nás

Vykonávame veľké množstvo činností. Poradenstvo, osvetu, vzdelávanie, bojujeme za zmenu legislatívy, suplujeme štát… Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené a preto nám pomôže každá podpora a príspevok. Ďakujeme Vám za podporu!
Podporiť o.z. MAMILA

Videá

Inštruktážne videá
Kontakt koža na kožu
Videá o dojčení
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri