SK / CZ / UA

Zapálený prsník a ranky na bradavke

Otázka

Dobrý deň, mám mesačného syna ktorý sa nevie prisať na moje bradavky (Stále mi spadnú keď ich dám do jeho pusinky, riešila som to aj s laktačnou v nemocnici tá mi odporučila klobúčik ktoré používam do dnes.) po kojení ho ešte dokrmujeme odsatym MM. Každý deň som si odsavala mlieko 3x denne. Štvrtok ráno som dostala teploty a na ľavom prsníku som si našla tvrdú hrčku hneď som šla k doktorke dostala som ANT. Syna prikladám na tento prsník ale včera večer sa mi veľmi nalial a dnes sme sa ho snažili odsať (avšak mlieko skoro vobec nešlo) neskôr v sprche vymasirovať (to čiastočne pomohlo). Po sprche som si všimla že sa mi na bradavke urobili aj dve malé ranky. Bojím sa že sa mi zapal zhorší alebo že sa mi tie ranky zväčšia. Vedeli by ste mi poradiť ako tomu predísť? Za vašu odpoveď vopred ďakujem. S pozdravom.

Stanislava | 19.01.2025, 10:30

Odpoveď

Milá Stanislava,

v tejto situácii vám odporúčame čo najskôr osobnú konzultáciu s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste dostali na mieru šité odporúčania, podľa toho, ako sa situácia vyvíja. Vo všeobecnosti, sú pri zápale prsníka či zablokovaných mliekovodoch dôležité tieto opatrenia:

- Skúste prsník v oblasti, kde máte, hrču počas dojčenia masírovať/stláčať, aby ste pomohli jeho odblokovaniu, niekedy pomáha, ak by ste dané miesto masírovali opačnou stranou elektrickej kefky (alebo inak odvibrovali). Pokúste sa masážou, nahriatím prsníka pomôcť hrču v prsníku rozmasírovať a začať mlieko odstriekavať alebo odsávať. Ak sa podarí bábätko prisať na klobúčik na tomto prsníku, pomôžte hrču rozmasírovať alebo ju stláčajte.

- Jeden faktor, ktorý okrem iného súvisí so zablokovanými mliekovodmi, je váš odpočinok. Pokúste sa teraz získať pomoc rodiny alebo priateľov, aby ste mohli odpočívať v posteli a dojčiť. Pomôcť vám môže teplo, teda, ak chcete obklad, tak teplý obklad, nie studený. Pre udržanie prsníkov v teple stačí zakryť sa perinou v posteli.

- Zablokované mliekovody aj zápal prsníka sa spájajú s tým, že na danom miesto mlieko poriadne netečie a mliekovod sa preto upchá. Príčin je veľa, ale jednou z nich môže vo vašom prípade aj napríklad tlak na dané miesto. Ak by sa upchatý mliekovod spájal s "bielou bodkou" na bradavke, čiže maličkým pľuzgierikom v mieste vyústenia mliekovodu, môže vám pomôcť, ak toto miesto prepichnete sterilnou ihlou - toto má niekedy za výsledok okamžité uvoľnenie upchatia.

- Ranky, ktoré pozorujete, si vyžadujú liečbu, ktorú vám odporučí laktačná poradkyňa MAMILY v osobnom kontakte. Situáciu typicky zhoršuje používanie mastičiek s obsahom lanolínu či vazelíny, ak ich používate, odporúčame vám prestať ich používať a kým s laktačnou poradkyňou MAMILY prejdete možnosti liečby, pre premasťovanie bradaviek zatiaľ používajte olivový olej.

V tejto situácii je kľúčové zvýšenie tvorby mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

Osobné stretnutie s laktačnou poradkyňou MAMILY odporúčame aj z hľadiska odstránenia príčin, pre ktoré táto situácia vznikla. To, čo riešite, sú typické komplikácie používania klobúčikov. Ľudia, ktoré klobúčiky ženám odporúčajú, nevedia ženám pomôcť s prisatím bábätka či s riešením ďalších problémov a myslia si, že klobúčiky sú riešenie. Lenže pri prisatí bábätka na klobúčik sa nedeje to isté, ako keď sa bábätko prisaje k prsníku. Pri pití z klobúčika bábätko nedokáže dostatočne stimulovať prsník, tvorba mlieka sa postupne znižuje a prsník sa pri kŕmení bábätka cez klobúčik nevyprázdňuje rovnomerne. Nerovnomerné vyprázdňovanie prsníka je faktor, ktorý spôsobuje zápal prsníka či vznik zablokovaného mliekovodu – v niektorej časti prsníka sa mlieko neodoberá dostatočne, zahustí sa a vytvorí sa hrča.

Laktačné poradkyne MAMILY majú nástroje, ako ženám pomáhať s prisatím bábätka bez klobúčika. A ak má bábätko mesiac, je pomerne pravdepodobné, že sa to podarí, práve v tomto čase sa mnohé bábätká začnú prisávať, aj keď sa dovtedy nikdy neprisávali. Príčinou, prečo sa vaše bábätko neprisáva, nie je tvar či veľkosť vašich bradaviek, ale postupy, ktoré zažilo po narodení. Na tomto sa dá pracovať. Pozrite si všeobecný postup, ktorý používame pri pomoci bábätkám, aby sa začali prisávať bez klobúčika priamo na prsník:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=10884

Tieto kroky prejdite s laktačnou poradkyňou MAMILY hneď, ako sa budete cítiť lepšie, keď poľavia príznaky zápalu prsníka, aby ste sa mohli vrátiť k dojčeniu a odstrániť riziká používania klobúčikov.

Podporte nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok
Poradňa dojčenia

4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA o.z

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú poradkyne pri dojčení združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.
Viac o združení

Podporte nás

Vykonávame veľké množstvo činností. Poradenstvo, osvetu, vzdelávanie, bojujeme za zmenu legislatívy, suplujeme štát… Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené a preto nám pomôže každá podpora a príspevok. Ďakujeme Vám za podporu!
Podporiť o.z. MAMILA

MAMILA o.z

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú poradkyne pri dojčení združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.
Viac o združení

Podporte nás

Vykonávame veľké množstvo činností. Poradenstvo, osvetu, vzdelávanie, bojujeme za zmenu legislatívy, suplujeme štát… Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené a preto nám pomôže každá podpora a príspevok. Ďakujeme Vám za podporu!
Podporiť o.z. MAMILA

Videá

Inštruktážne videá
Kontakt koža na kožu
Videá o dojčení
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri