Navysovanie tvorby pocas dojcenskeho strajku
Otázka
Dobry den, Rada by som sa poradila ohladom navysovania tvorby pocas strajku. Mam 5,5 mesacnu dceru ktora strajkuje od 6-7t. Mala som zo zaciatku nadprodukciu a ked sa mi ustalila laktacia dcera sa zacala hnevat na prsniku. Kym som pochopila ze je to strajk a zaviedla rozne opatrenia dostali sme sa do velmi silneho strajku a dcera sa dojci len v spanku. Mame zavedene aj vysoko kaloricke prikrmy, dodrziavam vsetky strajkove opatrenia. Denne spanky mame v kontakte koza na kozu, v noci spi dcera so mnou, kocik nepouzivame len nosic, ziadna kazitka ako cumlik flasu nepouzivame, strihli nam pred mesiacom uzdicky, sem tam sa spolu vykupeme, beriem bylinky senovku a benedikt 4x3. Napriek vsetky tymto opatreniam je moja tvorba kolisava, chcela by som ju navysit aby bola dcera spokojnesia na prsniku. V spanku ked sa dojci vacsinou pije len ten prvy letdown alebo ked jej to rychle tecie, ked sa spomili tok dcera na prsniku zacne zaspavat alebo uplne prestane sat napriek tomu ze aktivne stlacam prsnik, nasledne som v zacarovanom kruhu lebo mi prsia nevypradzni a tvorbu sa mi nedari dvihat. Viete mi prosim na toto nieco poradit? Dakujem
Odpoveď
Milá Dominika,
zvýšenie tvorby mlieka sa odvíja od toho, koľko mlieka sa z prsníka odoberá. Preto pri zvyšovaní tvorby mlieka odporúčame používať bylinky, ktoré spomínate spoločne s krokmi, ktoré pomôžu bábätku získať dôveru v dojčenie, zažívať čoraz častejšie tok mlieka, s ktorým budú spokojné. Preto súčasťou opatrení v situácii, ktorú spomínate, je veľa fyzického kontaktu, nosenia, spoločného spania, aby bábätko vnímalo oblasť pri prsníku ako príjemnú. Podľa toho, ako bábätko reaguje, je možné zvýšiť príjem mlieka úpravou polohy bábätka pri dojčení tak, aby jeho prisatie bolo hlboké a asymetrické a pomáhať mu získavať viac mlieka stláčaním prsníka. Niektoré situácie so štrajkom sú však také, že bábätko sa prestane dojčiť pri snahe upraviť dojčenie a v takom prípade tieto opatrenia nie je možné urobiť. Ak sa bábätko neprisáva dostatočne často alebo neostáva na prsníku dostatočne dlho a nezíska dostatok mlieka, má zmysel pridať ako ďalšie opatrenie odsávanie alebo odstriekavanie mlieka. Toto mlieko je potom možné bábätku primiešať do kalorických jedál.
Všeobecný návod ako postupovať v tejto situácii, si môžete prečítať v tomto odkaze:
https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/
Situácia, v ktorej sa nachádzate, je náročná fyzicky aj psychicky a aj preto vám odporúčame byť v osobnom kontakte s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:
https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/
s ktorou by ste prešli všetky aktuálne opatrenia, ktoré robíte, čo prípadne ešte možno zmeniť, zlepšiť, napríklad aj to, či je indikované zvýšiť dávkovanie byliniek a ďalšie kroky. S laktačnou poradkyňou potom môžete ostať v kontakte aj naďalej, aby ste mohli získavať na mieru šité odporúčania, podľa toho, ako sa situácia bude vyvíjať, ako aj podporu a povzbudenie, pretože to, čo robíte, má zmysel a časom sa vaše bábätko začne znova ochotne dojčiť.
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokPoradňa dojčenia
4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihuVšetko o dojčení
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety