Zafrilla a Gynokadin
Otázka
Dobry den, mam 3,5 rocneho syna, ktoreho stale kojim. Gynekologicka mi z dovodu silnej endometriozy predpisala liek Zafrilla, ten mi ale sposoboval vedlajsie ucinky (nervozita, zla nalada) a preto mi k tomu predpisala estrogen v gely (natierat si mam na ruku). Povedala mi ale, ze musim prestat kojit, lebo estrogen prechadza do mlieka a je nepriaznivy pre chlapcov. Mohli by ste mi prosim v tejto suvislosti prosim poradiit? Dakujem s pozdravom Lenka
Odpoveď
Milá Lenka,
z hľadiska dojčenia nie je jediný dôvod, pre ktorý by ste nemohli používať Gynokadin. Rovnako, ako nepredstavoval problém liek Zafrilla.
Estrogén sa totiž nachádza v materskom mlieku vždy (určité malé množstvo potrebuje aj dojčené bábätko, bez ohľadu na to, či ide o dievčatko alebo chlapčeka). Viac estrogénu sa do materského mlieka nedokáže dostať. Pretože, ak by to tak bolo, tak potom ženy, ktoré už majú počas dojčenia menštruačný cyklus, majú v čase okolo ovulácie vysoké hladiny estrogénu a napriek tomu ich dojčené dievčatká nekopírujú menštruačný cyklus matky a nevidíte u nich vylučovanie hlienu z krčka maternice, ako sa to deje u matky v čase okolo ovulácie a takisto dojčené dievčatká nemajú menštruáciu, keď následne poklesne hladina estrogénu aj progesterónu po druhej fáze cyklu. A je to práve preto, že estrogén, ktorý sa nachádza v matkinom tele, sa nebude dostávať do materského mlieka. Preto je možné, aby pokračovali v dojčení napríklad aj ženy, ktoré v centrách asistovanej reprodukcie dostávajú vysoké dávky estrogénov (omnoho vyššie, než si budete podávať vy lokálne vo forme gélu na ruku).
Nie je teda jediný dôvod na to, aby ste prestávali dojčiť, práve naopak, dojčenie je mimoriadne dôležité pre správnu funkciu imunitného systému dieťaťa (a práve endometrióza je ochorenie súvisiace so zmenenou funkciou imunitného systému).
Preštudujte si aj toto vysvetlenie: https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokPoradňa dojčenia
4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihuVšetko o dojčení
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety